Grethe Osbye, Sirkula. Foto: K. Bogsti, Sirkula

Sommer i avfallsbransjen:

– Kan vi ønske oss et momsfritak på ombruksvirksomhet?

Grethe Olsbye i Sirkula har hatt en jevn strøm av kolleger på besøk i kretsløpsparken på Sirkula det siste halvåret. I sommer setter hun og storfamilien kursen mot Frankrike.

Navn: Grethe Olsbye
Stilling: Administrerende direktør, Sirkula

Hva har du vært mest opptatt av det siste halvåret (hva gjelder avfall, gjenvinning, sirkulærøkonomi, miljø og klima)?

– Det skjer mye i en avfalls- og gjenvinningsbedrift hver dag, hele året. Det som peker seg ut det siste halve året er alle som har vært på besøk hos oss. Spesielt for å se på ombruksbutikkene her i kretsløpsparken og lære om konseptet, hvor målet er å få gjenstander som kommer inn på gjenvinningsstasjonen ut i sirkulasjon til høyere verdi enn da de kom inn. Det innebærer både rengjøring, reparasjon, redesign og presentasjon. Vi har også arrangert regionens første miljøuke. Vi er stolte av hva vi har fått til, så det har vært et givende halvår. I vår region har vi vært gode på å kildesortering i flere tiår, men nå må vi ta i bruk nye virkemidler for ytterligere å styrke vårt klima- og miljøarbeid. Vi har derfor også fått på plass en bærekraftstrategi dette halvåret.

Hvordan synes du myndighetenes arbeid med avfall, gjenvinning klima, miljø og sirkulærøkonomi går?

– Det går i riktig retning, men det tar litt lang tid å få på plass rammebetingelsene som vår bransje skal forholde seg til i årene framover, samt virkemidlene for å få det til. Målsettingen er jo at alt som enten kan brukes om igjen eller gå inn som råvare i produksjon av nye varer faktisk gjør det. Vi trenger gjenvinningsindustri som kan bruke det vi samler inn. Da må det finnes en industri som kan definere hvordan vi skal samle inn og til hvilken kvalitet. Der trengs det drahjelp fra myndighetene.

Hva blir det viktigste for bransjen og din virksomhet det neste halvåret?

– Det er vanskelig å si hva som blir viktigst det neste halvåret for bransjen, men som ansvarlig for husholdningsavfall i 4 kommuner kan jeg peke på at produsentansvarsordningen faktisk må innebære at det er forurenser som betaler og at ikke kostnader urettmessig påføres husholdningene. Endringer i verdensøkonomien fører til kostnadsøkninger som jeg tror medfører en risiko for at investeringer som kan sette fart på overgangen til en sirkulær økonomi forsinkes. Det er noe bransjen og myndighetene bør ha en bevissthet rundt. Når det gjelder akkurat vår virksomhet blir det viktigste neste halvår å vurdere sirkulære løsninger på avfall som i dag går til deponi, samt å sørge for at vi fortsatt kan tilby deponiløsninger der det fortsatt er nødvendig. Til slutt; kan vi ønske oss et momsfritak på ombruksvirksomhet?;-)

Hva skal du gjøre i sommer?

– I sommer skal storfamilien en uke til Frankrike – 16 personer mellom 3 og 88 år. Ellers blir det hytta i Bamble og litt hjemme på Hamar.

Hva er din favorittaktivitet for sommeren?

– Jeg får virkelig sommerfølelsen når det er varmt i været og jeg har ro i kroppen til å lese bøker. Har en hel stabel som venter på meg! Ellers ønsker jeg meg en tur til fjells og en overnatting i hengekøya utover det som allerede er bestemt😊

Hva er favoritt mat og drikke om sommeren?

– Den beste maten om sommeren er brød med reker e.l., majones og dill, med hvitvin til.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.