Bransjestemmer
Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge. Foto: Fartein Rudjord

Vi skal fortsette å heie på ombruk

Grønt Punkt Norge og Plastretur tar oppfordringen fra Looping om å sette ombruksemballasje enda høyere på dagsorden, både overfor medlemmer og eiere.

Gjenbruksselskapet Looping AS tar opp et aktuelt og viktig tema i sin kronikk.

I årene som kommer må emballasjebruken reduseres, mer må ombrukes og mye mer må i tillegg materialgjenvinnes – de tre øverste punktene i avfallspyramiden med høye, ambisiøse mål. Dette er klare målsetninger fra EU i deres nye forslag til «Packaging og Packaging Waste Regulation», i norsk miljøpolitikk og ikke minst for oss som ivaretar produsentansvaret på vegne av våre medlemsbedrifter.

Ombruk i Plastløftet

Looping har rett i at det i dag er det for lite ombruksemballasje i omløp i Norge, og at vi derfor ikke vet nok om den. For å øke oppmerksomheten rundt dette har vi i Grønt Punkt Norge derfor satt søkelyset på dette i flere år.

Allerede i 2020 inviterte vi Looping til å fortelle om sitt konsept i Plastløftet og tidenes første Plastløftet-pris gikk faktisk til Handelshøyskolen BI for sitt «holdningsskapende arbeid, bedre tilrettelegging for kildesortering og at engangsprodukter og emballasje i plast erstattes med ombruksløsninger».

I 2021 var Loopings ombruksløsning nominert til Plastløfte-pris. I mai i år ble Plastløftet-samlingen viet temaet ombruksløsninger og aktuelle medlemsbedrifter vil rapportere på ombruk allerede for året 2022.

I Plastløftet forplikter bedrifter seg til å øke bruken av resirkulert plast, unngå unødvendig bruk av plast og designe for gjenvinning. Kanskje burde de også forplikte seg til å ombruke mer emballasje?

Vi tar med oss det innspillet i planleggingen av Plastløftet 2023. Vi ser allerede at flere av våre medlemmer utfordrer seg selv og utvikler gjenbruksemballasje. Eksempel på dette er Orkla sin satsing på Klar gjenbrukbar deodorant og konseptet Påfyll.

Ønsker samarbeid

Grønt Punkt Norge opplever at vi allerede har god dialog med Looping, men håper på tettere samarbeid framover for å ivareta bekymringene de har rundt fremtidens ombruksemballasje og rapporteringen av det.

Et samarbeid vil være helt essensielt om vi i fellesskap skal nå ambisiøse mål om å redusere bruk av plast, ombruke mer og ikke minst materialgjenvinne den ved reisens slutt.

Looping stiller spørsmål ved om Grønt Punkt Norge og Plastretur vil fremme ombruksemballasje, så lenge det er inntekten fra plastemballasjen som drifter selskapene. En av våre viktigste oppgaver er å hjelpe bedrifter å kutte unødvendig bruk av plast, det er derfor helt naturlig å fremme andre bærekraftige emballasjetiltak som hindrer unødvendig uttak av ressurser.

Kontrolleres av myndighetene

Selv om Looping har gode refleksjoner rundt framtidens ombruksemballasje må vi korrigere dem på et par punkter. Plastretur kontrolleres ikke av plastindustrien. 2/3 av returselskapets eiere er brukere av emballasje (vareprodusenter og handelen).

Dette er bedrifter som både har miljø- og økonomisk motivasjon til å bruke så lite emballasje som mulig – og ombruke mest mulig der det er riktig.

I motsetning til Looping som utvikler og produserer gjenbrukbar transportemballasje for bygg og anleggsbransjen, hvor hovedaksjonær er investeringsselskapet Strømstangen AS, er alle returselskapene i Grønt Punkt Norge-systemet non-profit. Vi skal altså ikke gi økonomiske eller andre fordeler tilbake til eierne. Alle inntekter går direkte til innsamling og gjenvinning av emballasjen.

Vår visjon er «All emballasje går i kretsløp» og vi kontrolleres ikke av noen andre enn norske myndigheter, hvor vår viktigste oppgave er å innfri dagens miljøkrav og møte morgendagens.

I nær fremtid kommer det høyere krav til vareprodusentene både når det gjelder ombruk og økt grad av materialgjenvinning. Det vil kreve mye av oss alle. Vårt mål er derfor å fortsette å forvalte et transparent, godt system og vi er klare for lederrollen Looping etterlyser.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.