Nyheter
ROAF og Carrot starter en pilot for å finne ut hvordan de kan øke kildesorteringen. Foto: Marina Holtvedt

Skal finne ut hvorfor innbyggerne slurver

ROAF, Carrot og Usbl vil øke kildesorteringen og redusere avfallsmengdene.

I fjor falt ombruks- og materialgjenvinningsgraden til ROAF med 2,2 prosent, sammenlignet med 2021.

Administrerende direktør Synnøve Bjørke uttalte i den forbindelse at nedgangen har sammenheng med at innbyggerne har blitt dårligere til å kildesortere.

– Vi ligger langt etter andre avfallsselskaper i Norge på kildesortering, og når vi i tillegg erfarer negativ utvikling, håper jeg det er et unntak. Uansett betyr det at vi sløser med ressurser som kunne blitt brukt om igjen. Mange er flinke, men enda flere må gjøre en bedre jobb, sa Bjørke.

Nå ønsker ROAF å finne ut hvordan de kan få innbyggerne til å bli bedre til å sortere avfallet sitt. Gjennom et samarbeid med teknologiselskapet Carrot skal husholdningene i Nygård Borettslag være prøvekaniner.

ROAF: Innbyggerne har blitt dårligere til å kildesortere

Digitale verktøy

Gjennom bruk av programvareløsningen til Carrot, som registrerer hvor mye og hva slags type avfall som kastes, samt adgangskontroll er målet med pilotprosjektet å skaffe data og innsikt om hva som skal til for å øke kildesorteringen.

– Vi er veldig glade for å se at ROAF og USBL går foran med et eksempel og ser verdien i å bli mer datadrevet i måten man jobber med avfallsreduksjon og økt sortering. Dette er et samarbeid som kan få til noe stort, sier daglig leder Tore Totand i Carrot.

Nygård Borettslag er en av kundene til USBL. Pilottestingen i borrettslaget passer svært godt inn i arbeidet med det grønne skiftet.

– Det er mye energi rundt bærekraft i Usbl, og vi ønsker å benytte oss av alle gode muligheter for å bli bedre selv, men også for å dele kunnskap med våre kunder og medlemmer. Når vi og ROAF er så enige om viktigheten av miljøtiltak, og begge gjør en konkret innsats og store endringer for å oppnå resultater, var det enkelt å inngå et samarbeid, sier Marit Thomas, regionleder i USBL.

Produsentansvar: Dette skal Miljødirektoratet utrede

Kaster mindre, men kaster feil

Selv om materialgjenvinningsgraden i ROAF falt i fjor, så har romerikingene redusert forbruket sitt, noe som gir mindre avfall. Fra 2021 til 2022 gikk avfallsmengdene per innbygger ned med 9,5 prosent.

Likevel er må det gjøres mer.

– Hver enkelt innbygger på Nedre Romerike er viktigere enn de tror for å oppnå miljøgevinst. Det er svært mange innbyggere som er gode på kildesortering, og som forstår at vi må endre vaner for at ressursene kan brukes om igjen. Skal man bli best på ombruk, må man samarbeide, og nå har vi muligheten til å spisse budskapet gjennom Usbl`s  kanaler i tillegg til våre egne, sier  kommunikasjonsdirektør i ROAF, Camilla Delbekk.

Renovasjonsbiler

Mange muligheter innen innsamling og transport av avfall

Steco Miljø AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Robuste, brukervennlige og 100% gjenvinnbare

Alles Miljø AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

Geotainer® – GTS-L

Allsidig avfallsløsning med tysk kvalitet

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Sverige mener alvor med sine miljømål

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS

Renovasjonsbiler

Mange muligheter innen innsamling og transport av avfall

Steco Miljø AS

Kildesortering innendørs

EnviroPac AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Robuste, brukervennlige og 100% gjenvinnbare

Alles Miljø AS

Emballasjepresser

EnviroPac AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.