Bransjestemmer
Administrerende direktør i Lindum Pål Smits. Foto: Lindum.

Kommunale avfallsaktører og godt samarbeid

I lederen «En Kalmarunion for avfall» ropes det på mer samarbeid på tvers av landegrenser. Lederen peker på interessante refleksjoner rundt en utvikling som har pågått over lengre tid i Norge. Politikeren Jan P. Syse sa en gang at vi må henge sammen, ellers blir vi hengt hver for oss. Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs er enig i Syses analyse. Men det er ikke nødvendigvis slik at en skal dele alt – for enhver pris. I vår bransje ser vi særlig utfordringer knyttet til samhandlingen mellom kommunale og private aktører.

Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs er arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for de kommunalt eide avfallsaktørene, og jobber hver dag med å sikre kommunenes interesser både nasjonalt og internasjonalt.

En Kalmarunion for avfall

Selskapene som er medlemmer, har alle rettigheter i vår organisasjon. I tillegg deltar flere av de kommunale etatene i det politiske fellesskapet, der vi søker å påvirke rammebetingelser som er retningsgivende for kommunal avfallsbransje. Alle jobber for de samme interessene, nemlig å sikre en best mulig løsning for det kommunale avfallet og vilkårene for dette.

Som arbeidsgiver- og interesseorganisasjon er vi godt rustet for å ta utfordringene Avfallsbransjen.no peker på. Det er lang og god erfaring med å dele og å diskutere beste praksis, gitt de rammene man har for drift. I Samfunnsbedriftene snakker man fritt sammen mellom medlemmene, og det er fokus på å utvikle gode løsninger videre. Store oppgaver gis kommunale aktører gjennom ny politikk, og det krever samhandling på tvers i Norge, men også på tvers av land.

For på avfallsområdet er Norge allerede sterkt integrert med Europa. Der Norge var gode på avfallsbehandling, så er det EU som driver toget i overgangen til å se avfall som ressurs, og som utvikler politikk på området i et rasende tempo. På overordnet kalles dette gjerne sirkulær økonomi. Eksempler på dette, og som vi jobber iherdig med for medlemmene, er alt som har med utvidet produsentansvar å gjøre og plast spesielt, finansiering og for norske forhold spesielt – en forurensningslov som ble utviklet i en annen tid og som er til hinder for videre utvikling.

Derfor er vi ikke bare aktive overfor norske myndigheter, men også i våre europeiske paraplyorganisasjoner. Arbeidet i EU har vi nok ikke tydeliggjort godt nok utenfor egen medlemsmasse. Det er både tidkrevende og utfordrende å være EØS-land i denne sammenhengen.

Vi er aktive i SGI Europe, en paraplyorganisasjon for de offentlige selskapene i EU, og er dermed en del av EUs sosiale dialog. SGI står for «services of general interest», og kan oversettes med bedrifter av særlig samfunnsnytte. Det betyr at vi tas med i diskusjoner med EU-Kommisjonen spesielt, om spørsmål som angår samfunnsutviklingen i stort. Både når det gjelder arbeidsliv og når det gjelder sektorspesifikk politikk.

I kommunenes paraplyorganisajon i EU, kalt CEMR, leder vi en gruppe som jobber med avfallspolitiske spørsmål spesielt. Ved å lede gruppen, får vi unik tilgang til kontakter og informasjon om hva som rører seg hos de andre landene i Europa. Samtidig det gir det spesiell mulighet til å føre i pennen hva kommunene i Europa skal mene, særlig overfor komiteen for regioner i Europa (Committee of the Regions). Denne komiteen er av de største og viktigste komiteene i Europaparlamentet.

Så situasjonen er altså ikke så dyster som lederen antyder. Men poenget, om at det er gode grunner til å øke samarbeidet betydelig, ligger der. Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs er alltid åpen for å samarbeid med organisasjoner som representerer samme interesser, eller som kan enes om samme standpunkt. Like barn leker best, og det er helt klart bedre å henge sammen. Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs skal i alle fall fortsette sin streben etter å være tydelige, troverdige og til stede.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Vegen mot ei grønare framtid

Harald Nyland, Sunnfjord Miljøverk

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.