Nyheter
Nisseløp. Foto: John Göransson.
Nissene på bildet har ingenting med innholdet i artikkelen å gjøre. Foto: John Göransson.

Endelig grønne juletrær!

Akkurat i det vi har begynt å forberede årets St. hansfeiring, slår nyhetene ned som en bombe: Et selskap i Øst-Tysklands Sachsen-Anholt har utviklet et resirkulerbart og komposterbart nett for juletrær, så vi kan begynne å drømme om en virkelig grønn jul!

Det er Saxen-Anholts investeringsfond som i en pressemelding på 2.434 ord (langt unna tysk rekord for lange pressemeldinger) snakker om denne nyvinningen, som kan redusere klimaavtrykket og øke gjenvinningsgraden når juletresalget tar fart. om seks måneder. Søndag ble selskapet bak innovasjonen, Meshpack netting solutions GmbH i Klötze, tildelt årets Forerunner-pris for gründere, i forbindelse med årets utgave av East German Economic Forum.

30 millioner tyske graner

I pressemeldingen får vi vite at selskapet på Anholt er det eneste i Tyskland som produserer juletrenett, så det er sannsynlig at alle rundt 30 millioner tyske juletrær og en stor del av trærne fra nabolandene allerede vil være utstyrt med resirkulerbare nett laget av plast eller komposterbare maisstivelsesnett. Produktene lanseres selvsagt på juletremessen i Danmark i august.

En stolt Thomas Hartung viser frem et juletrenett. Fargen viser at den er på vei til Italia. Foto: Kathrein Graubaum

«I Tyskland er juletrenettene tradisjonelt hvite, men i Storbritannia foretrekker de røde og i Italia grønne garn», sier Thomas Hartung.

«Juletrenett er ikke det første vi tenker på når vi lengter etter jul, men uten dem ville det ikke vært mulig å frakte juletrær», skriver investeringsfondet lakonisk i pressemeldingen. Den skriver mye mer, hele eposet kan leses her . Det er veldig underholdende lesning.

201 km 2 dyrkbar mark

Det som ikke står i pressemeldingen er at det var i Tyskland skikken med juletrær oppsto allerede på 1400-tallet, for å spre seg i Europa og verden fra 1800-tallet. Det tyske statlige statistikkbyrået Destatis har mer å si om tysk julefeiring. Vi siterer deres » Pressemelding nr. N 072 « av 20. desember 2022:

  • Dyrkingsarealet for juletrær økte med 26,4 % i 2021, sammenlignet med året før.

  • Totalt ble det dyrket juletrær på 201 km 2 dyrkbar mark (som hele Stockholm by). I tillegg kommer trærne som vokser i skogen.
  • Høsten av rødkål i 2021 var 13,6 % høyere enn året før

  • Tre fjerdedeler av all Tysklands julekarpe ble produsert i Bayern og Sachsen i 2021, sammenlignet med året før

  • Forbruket av musserende vin per innbygger falt med 23 % mellom 2011 og 2021

Biogass- og slambehandlings­anlegg, CambiTHP B6

Cambi ASA

Kildesortering innendørs

EnviroPac AS

REEN Drive

Reen AS

REEN Control

Reen AS

Slik leverer du båten

Viking Gjenvinning AS

Berging

Viking Gjenvinning AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Sverige mener alvor med sine miljømål

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.