Nyheter

Växjö Energi og Vattenfall ønsker å kjøre CO2 på tog

Vattenfall og Växjö Energi har blitt tildelt omtrent 600 000 SEK i tilskudd fra Energibyrået til fellesprosjektet Karbondioksid på tog – en teknisk systemstudie for velfungerende, bærekraftig og sikker lasting og lossing.

– Lasting og lossing av karbondioksidet på tog er en viktig del av den totale verdikjeden for å sikre at karbondioksidet fra anlegget i Jordbro når sluttlageret, sier Marcus Wahrgren, ansvarlig for Vattenfalls CCX-program.

Både Vattenfall og Växjö Energi har pågående investeringer for å fange og redusere karbondioksid i atmosfæren innen få år.

Fellesprosjektet har som mål å undersøke mulighetene for å transportere karbondioksid fra anlegg til sluttlager via tog, med særlig fokus på effektiv lasting og lossing. En effektiv transportkjede kan føre til reduserte kostnader for fremtidige prosjekter men også raskere etablering av tilsvarende løsninger rundt om i landet, skriver de i en pressemelding.

– Vi ønsker å sikre en velfungerende transport av karbondioksid fra vårt anlegg i Växjö til utskipingshavnen. Prosjektet er en viktig brikke i dette arbeidet, sier Julia Ahlrot, leder for strategi og eksterne relasjoner i Växjö Energi.

Stort potensial

Totalbudsjettet for prosjektet er cirka 1 250 000 SEK, hvorav Energimyndigheten bidrar med vel 600 000 SEK.

Energibyrået begrunner sin avgjørelse med at prosjektet er «viktig for en fremtidig implementering av en fullskala verdikjede for Bio-CCS» (Bioenergy Carbon Capture and Storage). Resultatene kan også spres til andre aktører med lignende forutsetninger og det samlede potensialet er stort.

– Resultatene fra denne studien kan være verdifulle for fremtidige infrastrukturinvesteringer i karbondioksidfangst og også komplementere andre CCS-prosjekter finansiert innenfor Industriklivet, sier Anna Thorsell, leder i Energiverket.

Et fullskalaanlegg i Växjö har potensial til å fange 260 000 tonn biogent karbondioksid per år og Vattenfalls anlegg i Jordbro 150 000 tonn biogent karbondioksid per år. Ved å lagre karbondioksidet kan dette bidra til å oppnå negative utslipp.

Komprimatorer

Nordcon As

Renovasjonspåbygg

NTM Trailer & Tipp

Forretningssystem for avfall og gjenvinning, tilpasset dagens krav og skreddersydd for dine oppgaver

Ecit Wlcom AS

Grønne råd

Lin advokater

Henger og Slep

NTM Trailer & Tipp

Laboratorietjester

Cambi ASA
Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste

Tracerco PED+ dosimeter

Avansert og robust dosimeter til sikker bruk i eksplosjonsfarlige miljøer

Holger Hartmann As

Kildesortering utendørs

EnviroPac AS

Laxo liftdumper

NTM Trailer & Tipp

Berging

Viking Gjenvinning AS

Emballasjepresser

EnviroPac AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.