Leder Politikk
Erna Solberg under Høyres Landsmøte i 2021. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre

— Vi applauderer alle som kjøper aksjer i norske hydrogenselskaper

Så at Erna Solbergs ektemann har kjøpt Nel-aksjer burde derfor vært en gladsak. Men ingen regel uten unntak, for dette ser dessverre ikke bra ut.

Som redaktører i hvert vårt fagnettnettsted, henholdsvis Hydrogen24 og Avfallsbransjen, møter vi ofte aktører som er i ferd med å bygge opp virksomheten sin.

Det innebærer normalt at de ikke bare satser egne, men også investorenes penger for å lykkes. Og risikoen kan være høy: Det er mange som prøver, men som historien ofte har vist er det langtfra alle som lykkes.

Når man dekker slike aktører hender det at vi får vite om kommende prosjekter, produkter eller lanseringer som enda ikke er offentlig kjent. Det er vel og bra, men da kan vi heller ikke bruke denne informasjonen til egen vinning. Det er derfor helt opplagt at ingen av oss kan eie aksjer i selskapene vi omtaler.

Så enkelt altså, men likevel så vanskelig. For habilitetsregler har vært en gjenganger det siste året.

Statsminister Jonas Gahr Støre har definitivt fått sitt, nå sist med aksjebonansaen til Anniken Huitfeldts ektemann Ola Flem. Og det stoppet ikke der heller.

I dag har det formelig eksplodert etter at Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes måtte legge frem en liste over sine aksjetransaksjoner.

De var det nemlig mange av…

— Det er på tide å ta ett oppgjør med lobby i Norge – og habilitet

1,2 aksjehandler hver dag i 8 år

Listen Finnes offentliggjorde i dag er altså fra de åtte årene hans kone Erna Solberg (H), var statsminister, og består av hele 3.640 aksjehandler:

  • Det tilsvarer i snitt 1,2 aksjehandler per dag. Samtidig som han altså har jobbet i sin vanlige jobb hos Norsk Industri
  • I følge dagens pressekonferanse har nettogevinsten på alle aksjehandlene vært på 1,8 millioner kroner.
  • Ser vi nærmere på listen dukker blant annet Nel Hydrogen opp. Det er strengt tatt ikke så rart. Nel er tross alt en av Norges mest kjente eletrolyseprodusenter, og selv om de jevnlig har fått tyn for å være overpriset i finansmedia er det altså en aksje som omsettes jevnlig.
  • Finnes har også kjøpt og solgt Hexagon Composites-aksjer i stor stil, helt fra 2014 til 2021, i løpet av 2020 har også kjøpt og solgt Hexagon Purus.

Problemet er at aksjehandelen har blitt skjult

På pressekonferansen idag sa Erna Solberg blant annet at Finnes aksjehandler hadde vært mer omfattende enn hun hadde vært klar over.

Hun sa også at hun har vært inhabil i saker hun har behandlet som statsminister:

— Som alle kan se er denne oversikten omfattende. Han har handlet langt mer enn han underveis har fortalt meg og Statsministerens kontor, sa Solberg - og kalte Finnes aksjehandler et "alvorlig tillitsbrudd".

Og det er det ikke vanskelig å forstå.

Finnes har nemlig sørget for at hans aksjeportefølje har vært lik mot slutten av hvert år. Dermed har han altså skjult aksjehandlene fra både Solberg og omverdenen.

Har han handlet aksjer basert på innsideinformasjon?

Vel, per nå er det umulig å si. Det vi vet er at Finnes har kjøpt og solgt NEL-aksjer hele 20 ganger fra 1. november 2018 til 18. februar 2019:

Oversikt over Finnes aksjehandler. Kilde: E24

 

Samtidig ser vi at Nel i desember 2018 sendte en forespørsel til departementet om "Orienteringsmøte om hydrogen", og basert på aktiviteten i listen over ser det jo ikke bra ut.

Hva som ligger i dette vet vi imidlertid ingenting om i skrivende stund. Her har vi imidlertid bedt om innsyn - og vil selvsagt oppdatere når vi vet mer.

Hva skjer nå?

Vel, det vi vel antagelig kan være helt sikre på er nok at ikke alle vil få kos etter dagens fredagstaco...

For den politiske stormen kommer til å rase videre, og så blir selvsagt spørsmålet om Økokrim kommer til å foreta seg noe.

Per nå kan heller ikke vi si hvorvidt Finnes transaksjoner er, eller kan sies å være, påvirket av informasjon fra regjeringen.

På dagens pressekonferanse avsluttet forøvrig Solberg med at Finnes ikke vil kunne handle aksjer dersom hun skulle bli statsminister i 2025. Fra nå av, må han plassere sparepengene i fond eller på sparekonto.

Det er fint, men det skulle da også bare mangle.

— Høyre vil ha hydrogenfly mellom Oslo og Kristiansand

Kilder: Nrk, E24,  Nettavisen

Anlegg og avfallshåndtering

Steco Miljø AS

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Biogass- og slambehandlings­anlegg, CambiTHP B2

Cambi ASA

Bunntømte & nedgravde avfallsbeholdere

EnviroPac AS

Kanalpresser / Horisontalpresser

EnviroPac AS

REEN CMS Volume

Reen AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Sverige mener alvor med sine miljømål

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

Kildesortering innendørs

EnviroPac AS

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Poser & Sekker

EnviroPac AS

Returpunkt Farlig Avfall

Onsite Security Solutions AS

Biogass- og slambehandlings­anlegg, CambiTHP B4

Cambi ASA
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.