Hvem arver fjøra?
Alt tyder på at Espen Barth Eides dager som klima- og miljøminister er talte.
Stolleken er i gang rundt Kongens bord. Halvveis ut i regjeringsperioden og etter et katastrofevalg er det ikke overraskende at det kommer endringer. Det skjer i alle regjeringer. Nye poster skal prøves ut, fornyelse skal gi krefter og laget skal spisses inn mot den kommende valgkampen. Habilitetssakene som har ridd regjeringen som en mare siden i sommer, gjør heller ikke saken bedre.
Her må noe gjøres.
Godt informerte riksmedier skriver at skiftene kan komme allerede mandag.
Dermed er spekulasjonene i gang om hvem som skal ut, hvem som skal inn og hvem man ikke blir kvitt.
Det er ikke overraskende at utenriksminister Anniken Huitfeldt står høyt på ut-lista. Til tross for sin solide politiske erfaring har hun blitt en torn i øyet og nærmest gjort det umulig for Støre å angripe erkerivalen Erna Solbergs habilitetssak. Ved å ofre Huitfeldt, kan Støre vise handlekraft og at han tar saken alvorlig.
Å skifte ut Huitfeldt kommer garantert til å skape politiske bølger, både i og utenfor Arbeiderpartiet.
Mindre bråk kommer det til å bli om arvtakeren.
Alle solemerker peker i retning av at Espen Barth Eide overtar nøkkelen til Utenriksdepartementet. En nøkkel han har hatt tidligere og et bygg der han er godt kjent. Barth Eide var et hett navn til utenriksministerposten allerede i 2021. Med dagens verdensbilde er Støre nødt til å velge trygt. Da vil Espen Barth Eide være et helt naturlig valg.
Da han fikk rollen som klima- og miljøminister ble det tatt som en bekreftelse på at Jonas Gahr Støre mente alvor med at klima- og miljø skulle ligge til grunn for hele regjeringens politikk. Utnevnelsen ble mottatt med stor entusiasme og positivitet. Siden har glorien falmet noe. Med økonomiske og geopolitiske kriser i kø har det vært vanskelig for Barth Eide å vinne frem i mange saker.
Karbonfangst på Melkøya, motorvei over Lågendelta og avgift på avfallsforbrenning er alle saker der Barth Eide har måttet gi tapt for sterkere krefter. Den største fjøra i hatten var å få internasjonalt gjennomslag for en avtale mot plastforurensning. Den jobben ble startet av forgjengeren og nå blir det etterkommeren som får sette signaturen sin på den.
Likevel har Espen Barth Eide stått stødig i jobben. Pålest, engasjert og med tyngde. Enig eller uenig i sak, har Barth Eide vært en statsråd som har satt seg i respekt.
Da han overtok kontoret for ganske nøyaktig to år siden, fikk han en Hubro-fjør av avtroppende statsråd Sveinung Rotevatn. Fjøra skulle symbolisere viktigheten av å ivareta natur og hindre nedbygging.
Det mest spennende neste uke blir å se hvem som skal bære fjøra videre.