Nyheter
Dagens spaltist er Torbjørn Leidal, direktør i European Resource Hub

Hvis de unge er yngst er du som leder for gammel!

Denne ukens alders-pip fra hornet i samfunnsdebatten var svar på en ærlig tilbakemelding Senter for seniorpolitikk fikk fra ung journalist i Aftenposten. Vedkommende avviste nyhetstips med begrunnelsen at Aftenpostens målgruppe er 30-39 år og at tipset var for gamlinger – eldre enn målgruppen.

Sjefredaktøren måtte selvfølgelig ut og rydde opp. Og skriver at det var dumt sagt av den unge journalisten. For Aftenposten er også for eldre mennesker.

Bare de ikke jobber der, da. For i media uglesees alle over 50 og «de over 60» får sluttpakke.

Dessverre – eller heldigvis – blir vi mennesker eldre. Dessverre fordi opplevelsen av å ikke bli hørt og lagt merke til øker med alderen. Heldigvis fordi det motsatte av alder er tidlig død. De færreste synes det er veldig kjekt.

Derfor må de unge slite med eldre – og vi som har passert 60 med margin må akseptere å slite med unge som ikke vier oss den oppmerksomhet vi mener vi behøver.

Det burde være unødig å vise til Sokrates ord for et par og ett halvt tusen år siden, men i følge usikre kilder fra det noe yngre Internett skal hans bevingede ord har vært noe liknende dette: «Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus. De har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker og prater når de egentlig burde arbeide. De unge reiser seg ikke opp lenger når eldre folk kommer inn i værelset. De motsier foreldrene sine, skryter i selskaper, sluker søtsaker når de sitter ved bordet, legger beina over hverandre og tyranniserer sine lærere.”

Og så kan man legge til – de er frekke i kjeften og for kjappe i beina.

Med denne kunnskapen burde flere enn Aftenposten og Start-uper ha skydd eldre. Så skjer ikke. Undertegnede driver ikke mindre enn to «Start-uper». Både innen media og teknologi.
Og alder i våre tre selskaper er fra 28-78. Vi er faktisk tre som fyller 64 i år. En er knall-bra selger og en annen spruter ut artikler.

Årsaken til denne spesielle aldersmiksen er personene og personlighetene. Ikke alder. Noen blir «gamle» når de passerer 35. Andre blir aldri «gamle». De jobber i selskaper som hos oss – hvor personlige egenskaper verdsettes mest.

Som ung reporter i NRK P2 fant jeg tonen raskt med «evigunge» Vidar Lønn-Arnesen og fargerike Britta Blomqvist. De var på alder med mine foreldre, men usannsynlig kreative. Fantastisk inspirerende å jobbe med. Morsomme og mye «yngre» enn mange på min alder.
Derfor ser vi etter disse egenskapene når vi rekrutterer.

Så derfor må man ikke ansett unge når man ønsker fornyelse. Ansett kreative og inspirerende medarbeidere i stedet. Fornyelsen er tidløs og kan like gjerne være 65 år gammel som 25. Erfaring er heller ingen ulempe. Spesielt hvis du skal forvalte store samfunnsverdier. Hvis det knirker i avdelingen og utviklingen står stille, så er det du som leder som ikke henger med – ikke de ansatte. For hvis de unge er «yngst» er du som leder «for gammel».

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Hjullastercontainere

Nordcon AS

Mottak av tau, not, garn og plast

Viking Gjenvinning AS

Tilpassede komprimatorløsninger

Alles Miljø AS

Poser & Sekker

EnviroPac AS

Biogass- og slambehandlings­anlegg, CambiTHP B4

Cambi ASA

Anlegg og avfallshåndtering

Steco Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.