Leder
Europaparlamentet har hatt sitt siste møte før valget. Foto: Alexis Haulot/EU

Blekner Green Deal?

Klimaengasjementet har tatt valgkamppause. Det er høyst usikkert om det kommer tilbake.

President Roberta Metsola har slukket lyset i Europaparlamentet og tatt farvel med sine 704 kolleger. Under den siste plenumssamlingen før sommerens valg ble flere sentrale punkt i prestisjeprosjektet Green Deal banket gjennom. Net Zero Industry Act skal fremme grønne industriinvesteringer. Økodesignforordnigen tvinger produsentene til å lage produkter som kan repareres og materialgjenvinnes. Og Emballasjefororordningen skal sørge for at vi får bukt med det bugnende berget av emballasje, spesielt plast.

Green Deal ble presentert som verdens mest ambisiøse klimaplan da den ble lagt frem senhøsten 2019. EU skulle nå klimamålene gjennom en aktiv grønn vekststrategi. Fossilt skulle erstattes med fornybart. Og det skulle lønne seg. Entusiasmen for prosjektet var stor og daværende visepresident i Europaparlamentet, Franz Timmermans også kjent som Green Deals far, ble omtalt som verdens mektigste klimasjef.

Men en drøy måned før nærmere 360 millioner stemmeberettigede europeerne går til valgurnene taler mye for at mye av grønnfargen er i ferd med å falme. Det kom særlig til uttrykk under en av det utgående parlamentets siste debatter.

– Folk klarer ikke å betale regningene sine. De ser ingen fremtid på grunn av Green Deal. Og det vil vi se i dette valget, sa polske Beata Szydlo under debatten.

Hun representerer det nasjonalkonservative ECR. Meningsmålingene tyder på at høyresiden vil gjøre et brakvalg i juni. Prognosene viser et overtak på 418 mot venstresidens 302 mandater (parlamentet utvides til 720 seter).

Szydlo og de andre kritikerne av den «Grønne tsunamien» leser tiden godt.

Optimismen og lovnadene som fulgte i kjølvannet av Green Deal i 2019 er blåst vekk. Etter år med skyhøye energipriser, rasende inflasjon, renteøkninger og økende arbeidsledighet er det ikke lenger så stas med bærekraft og grønt skifte. Og det er i den kommende parlamentsperioden at regningen virkelig vil svi. Selv EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har tonet ned klimaengasjementet i det siste.

Nå skal velgerne gi sin dom.

Alt tyder på at de foretrekker blå eurosedler i lomma og lar grønnfargen blekne.

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Transport

Viking Gjenvinning AS

Kildesortering utendørs

EnviroPac AS

Branndeteksjon

Onsite Security Solutions AS

Drifts- og vedlikeholdstjenester

Cambi ASA

Helt nedgravde bunntømt

Alles Miljø AS
Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Sverige mener alvor med sine miljømål

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

Avfallsbeholdere

Alles Miljø AS

Geotainer® – GTS-L

Allsidig avfallsløsning med tysk kvalitet

Alles Miljø AS

Slukkehenger

På områder hvor man trenger en ekstremt effektiv mobil slukkeløsning er vår beredskapshenger operativ på få sekunder.

Onsite Security Solutions AS

Grønne råd

Lin advokater

Emballasjepresser

EnviroPac AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.