Nytt om navn
Standard-Håkon: Håkon Jentoft har blitt heltidsansatt i Standard Norge. Foto: Jens Egil Heftøy

Håkon Jentoft til Standard Norge

– Nå måtte jeg ta det helt ut, sier 62-åringen om sin nye jobb.

Hovedregelen i arbeidslivet er at eldre arbeidstakere er mindre attraktive på markedet enn sine yngre kolleger. Men avfallsveteran Håkon Jentoft har landet drømmejobben. Etter at han de siste to årene har vært utleid til Standard Norge, blir han nå fast ansatt.

– Håper det er slutt på ting som går i stykker med en gang

Standarder effektiviserer

– Jeg skal jobbe med standardisering innenfor avfallsbransjen. Det er startet opp en komité på det og det skal jeg videreføre og videreutvikle. Det er et stort potensiale for å bruke standarder for å få en mer effektiv avfallsbransje og nå de målene som er satt, sier Jentoft til Avfallsbransjen.no.

Det er ikke mer enn tre år siden sist han byttet jobb. Da gikk han fra Renovasjons- og gjenvinningsetaten til konsulentselskapet NIRAS. Interessen for standardisering har vært der lenge og da det åpnet seg en mulighet for å jobbe fulltid med temaet, var han ikke i tvil.

– Bransjen er en del av sirkulærøkonomien. Og da må vi snakke med resten av verdikjeden. Da trenger vi felles terminologi og en felles forståelse. Avfallsbransjen må lære seg å snakke mye mer med de som både er tidligere og de som er senere i verdikjedene. Og skal vi få til det, så må vi bruke standarder, sier han.

Oppretter standardiseringskomité for avfall og gjenvinning

Må bidra med kompetansen

– Er det noe bransjen har vært for dårlig til?

– Nei, vi har jo jobbet med det utgangspunktet i at når du kasserer noe, så skal vi ta hånd om det. Men nå må vi tenke steget videre. Vi skal bevare den informasjonen som er i produktene gjennom kasseringen. Og da må vi tenke på en annen måte. Da må vi forklare for de som er tidligere hvordan det er når noen kasserer noe. Hvilke utfordringer er det vi får da, sier Jentoft.

For å systematisere dette arbeidet er standarder nøkkelen.

Standard Norge opprettet i fjor en standardiseringskomité for avfall og gjenvinning. Komiteens oppgave er å ta frem standarder for avfallshåndtering og følge opp arbeidet fra den europeiske standardiseringsorganisasjoen CEN. Det er etablert fem ulike faggrupper som allerede er godt i gang med arbeidet.

– Responsen har vært kjempestor. Jeg er utrolig overrasket og stolt over at det er så mange som vil være med. I selve komiteen er vi vel 80 stykker nå og arbeidsgruppene har en 20-30 stykker de også. Og de jobber knallhardt og med stor entusiasme. Det er veldig kjekt å se at de tar den utfordringen, sier Jentoft.

Farlig avfall og elektronisk avfall

EnviroPac AS

Slik leverer du båten

Viking Gjenvinning AS

Biogass- og slambehandlings­­anlegg

Cambi ASA

Krok/kran – påbygg

NTM Trailer & Tipp

Termisk hydrolyse av slam og bioavfall

Cambi ASA

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS
Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.