Leder
Donald Trumps valgseier stikker ytterligere kjepper i hjulene for det grønne skiftet. Foto: matt Johnson/Flickr.com (CC BY 2.0)

Det grønne skifte er satt på vent – hva skal til for å re-starte?

Valget av Trump som president i USA, nedgangen i oppslutningen til de grønne partiene i Europa og beskjedene fra industribedriftene om at CCS og hydrogensatsing pauses, kan tolkes som om det grønne skifte nå er satt på vent.

Selv den mest opplagte satsingen på biogass uteblir i Norge. Kinderegget som er både renovasjon og produksjon av energi og gjødsel i en smekk. Det er tydelig at politikere, befolkning og næringsliv har tatt seg en pause i det grønne skifte.

Ingen biogass uten avfall

Kapitalen krever avkastning

Pensjonspenger, oppstarte midler, overskudd og fortjeneste re-investeres med et krav på 5-10% avkastning. Får investorene denne avkastningen i dag?

Neppe.

Hvis vi går fire år tilbake i tid så verden annerledes ut. Da hadde vi null rente, nesten ingen inflasjon og overskudd av energi. I dag har vi høy rente, høye priser og underskudd på energi. Resultatet blir pause i de grønne investeringene som ikke gir overskudd.

Quantafuel er eierens eneste plasthåp

Befolkningen krever brød

Høye priser og renter har satt sitt preg på folk flest sitt forhold til lommeboka. Hovedårsaken til Trumps seier i presdientvalget i USA var økonomisk politikk. Her er amerikanerne misfornøyde med demokratenes president Biden. I Europa ser vi det samme. Høyrepartiene går frem og miljøpartiene går tilbake.

Dette ser politikerne.

Politikerne vil gjenvelges

På fleip sa en erfaren stortingsrepresentant en gang at hans viktigste jobb var å bli gjenvalgt.

– Har jeg lyttet til velgerne og gjort dem tilfreds, vil de gjenvelge meg, sa han.

Og det er det politikere gjør i dag. Og siden kapitalen vil ha avkastning og velgerne vil ha brød, blir det lite ressurskrevende satsing på det grønne skifte. Og da må vi spørre oss selv – hva har vi gjort feil og hva kan vi gjøre rett?

Ingen satsing, ingen løsning

Næringsliv og politikere må skape markeder

Siden pisk ikke virker, bør sannsynligvis politikerne forsøke gulrøtter. Det må stimuleres til etterspørsel av produkter, varer og tjenester slik at produsentene kan få avkastning og fortjeneste på å produsere og selge dem. CO2-avgiften er pisk. Tilskudd til bedrifter som leverer og innfrir ambisjoner er gulrot.

Vi må revurdere rammevilkårene

For å få etablert markeder må det offentlige gå foran og etterspørre produkter, varer og tjenester som tilfredsstiller bærekraftskrav. Det betyr at eksempelvis Vestfold fylke må kreve biogass i sitt bussanbud. Bærekraft må også gjenspeiles i alle offentlige anbud med langt høyere prosent enn i dag. Og så må industrien premieres ved å gjennomføre karbonfangst – ikke straffes for å la være. Fordi straffepengene må brukes på investering – ikke være et fiskalt tilskudd til statskassen.

Frykter kostnaden blir for høy

Realitetsorientering må til

Vi kan være så idealistiske vi bare vil.

Men hvis ikke vi ser at det grønne skifte har stoppet opp, er det vanskelig å få til en re-start. Derfor bør re-start være hovedtema på konferansene og seminarene i 2025 – hvordan re-starte det grønne skifte.

Og la vær å bortforklare ved å fortelle om suksess-historier nå.

De finnes selvsagt, men hovedutfordringen blir å re-starte det grønne skifte – ikke bortforklare pausen.

Komprimatorer

Nordcon As
Skyfish Kvalitetsikring AMS

Kurs i kvalitetssikring av AMS

Force Technology Norway AS

Semi-nedgravde bunntømt

Alles Miljø AS

Termisk hydrolyse av slam og bioavfall

Cambi ASA

CTS krokhenger til bil

NTM Trailer & Tipp

Bunntømte & nedgravde avfallsbeholdere

EnviroPac AS
Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.