Nasjonal begivenhet på Herøya 16. juni: Den store sirkulærkonferansen 2021
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, ledere for Norges største og mest innovative bedrifter, eksperter og sirkulære profiler deltar på Den Store Sirkulærkonferansen 2021. Den digitale konferansen sendes direkte fra Herøya, onsdag 16. juni kl. 09:00 til 15:00. Deltakelse er gratis.
I løpet av kort tid vil regjeringen legge frem strategien for sirkulær økonomi. Strategien kan inneholde historiens mest inngripende retningslinjer for norsk næring og industri i omstilling fra en lineær til en sirkulær – og mer bærekraftig økonomi.
Onsdag 16. juni inviteres hele landet til Den store sirkulærkonferansen 2021 på Herøya Industripark hvor klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn vil guide oss gjennom strategien. Deretter blir det analyser, debatt og innlegg fra sirkulære eksperter og ledere, samt eksempler på sirkulære industrieventyr.
For gratis tilgang må du registrere deg her:
Dette betyr den sirkulære strategien
Konferansen er arrangert av Cnytt.no, Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NCCE) og Circular Norway, sammen med årets lokale samarbeidspartnere, Herøya Industripark AS og industriklyngen Industrial Green Tech.
LES OGSÅ: Kommer det nye regler for grønnvasking?
– I vår region og i Herøya Industripark er de fleste nyetableringer innenfor det grønne skiftet og industrien har for alvor satt søkelys på det sirkulære. I tillegg tar de store industribedriftene omstillingen virkelig på alvor og gjøre store investeringer. Vi observerer at det sirkulære samfunn er på vei og industrien leder an. Måtte bare opinionen også få øynene opp for dette, sier Asgeir Knutsen, forretningsutvikler Herøya Industripark AS.
Konferansen varer fra 09:00 – 15:00 med kommentarer, analyse og presentasjoner fra et bredt næringsliv, forskermiljø og organisasjoner, fordelt over seks bolker. Og avsluttes med kåringen av Årets Sirkulære Bedrift:
- Sirkulær omstilling av Norge
- Offentlige anskaffelser som virkemiddel for omstilling til sirkulærøkonomi
- Sirkulær innovasjon i norske kommuner
- Sirkulær industriomstilling
- Sirkulær innovasjon i praksis
Sendingen er gratis for alle
Konferansen vil være vesentlig å få med seg for alle industri- og næringsaktører, og den vil derfor være åpen for alle som registrerer seg på forhånd.
Konferansen sendes direkte på Cnytt.no med linker inn fra ncce.no og circularnorway.no.
For gratis tilgang må du registrere deg her:
– Konferansen blir vår største produksjon hittil og tar det beste fra TV og digital konferanseplattform. Vi sender direkte seks timer fra parken til Yaras administrasjon i Herøya Industripark, sier redaktør Torbjørn Leidal i Cnytt.no – dagsavisen for sirkulærøkonomi i Norge.
Med seg som programledere har han samarbeidspartnerne; Natalia Mathisen, leder i NCCE og Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Circular Norway.
LES OGSÅ: Hva er «taksonomien» og hvilken juridisk virkning har den?
Kåring av året sirkulære bedrift
Hver tematiske bolk avsluttes med paneldebatt. Konferansen varer til klokken 15:00 med kåringen av Årets Sirkulære Bedrift.
– Vi ønsker å løfte frem en bedrift som omstiller kjernevirksomheten sin fra lineær til sirkulærøkonomi, der vi kan se en tydelig effekt i bevaring av råmaterialer og kutt i karbonutslipp, forteller Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Circular Norway.
Vinneren vil bli kåret av en jury bestående av aktører med kompetanse innen det grønne skiftet. Om du mener en bedrift fortjener prisen, kan du sende inn din nominasjon til eh@circularnorway.no.
LES OGSÅ: Lanserer global kunnskapsbank for sirkulærøkonomi
Blir en årlig begivenhet
Leder for Industrial Green Tech mener det er viktig å lære av hverandre. De ser derfor frem til å bli bedre kjent med aktører fra andre regioner og deres løsninger gjennom konferansen.
– Industrial Green Tech er årets lokale samarbeidspartner til sirkulærkonferansen og vil løfte frem svært dyktige og fremoverlente industribedrifter fra Vestfold og Telemark. Med ambisjon om å bli verdens første klimapositive industriregion er det nødvendig å tenke effektiv bruk av råvarer og ressurser, og vi vil bidra med flere inspirerende eksempler på hvordan industribedriftene jobber kreativt sammen for å skape bedre klimaavtrykk, sier klyngeleder Irene Siljan Vestby.
Den store sirkulærkonferansen 2021 er den første av det som vil bli en årlig begivenhet. Neste års konferanse vil bli sendt fra en annen kant av landet.
LES OGSÅ: Oppfordrer til globalt opprop mot utslipp
Sirkulærøkonomi i praksis
Til konferansen vil medarrangør NCCE bidra med eksempler fra sine medlemmer, som viser hvordan de jobber på tvers av etablerte verdikjeder for å løse felles utfordringer, samtidig som de skaper grønne verdier.
– Selv om NCCEs hovedfokus er å legge til rette for sirkulærøkonomi i praksis, er det utrolig gøy å få være med å løfte frem alt det spennende som skjer i Norge nå. Å vise bredden i hva som skjer og hva som er mulig, er også en viktig del i overgangen fra en lineær til en sirkulær økonomi, sier Natalia Mathisen, daglig leder i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi.
Mathisen håper konferansen ikke bare vil fungere som inspirasjon.
– Men at den vil være et virkemiddel for å øke farten på den sirkulære omstillingen ved at ny innsikt deles og koblinger mellom ulike aktører kommer på plass.
LES OGSÅ: Kom mai du skjønne milde….
Norge er kun 2,4 prosent sirkulært
The Circularity Gap Report Norway fra 2020 viste at Norge har en lang vei å gå for å oppnå en sirkulær økonomi som bevarer råmaterialene i kretsløpet. Her kom det frem at Norges sirkularitet bare lå på 2,4 prosent.
– Norge kan bare bli bedre, og vi har et kjempepotensial til å lykkes med omstilling til sirkulærøkonomi på grunn av ren energi, fornybare råvarer og digital kompetent befolkning. Sirkulærøkonomi er kanskje det viktigste verktøyet for å lykkes med CO2-kuttene vi har forpliktet oss til gjennom Parisavtalen, sier Ellen Høvik.
Hun mener konferansen vil kunne inspirere og motivere bedrifter til å se på hvordan de kan omstilles.
– Læring og kompetanseutveksling er en forutsetning for å lykkes med omstillingen til sirkulærøkonomi. Ved å løfte frem konkrete norske eksempler på sirkulærøkonomi kan vi bidra til å fremskynde omstillingen.
LES OGSÅ: Jumboplass for Norges sirkulærøkonomi
Kontakter:
Torbjørn Leidal
- Daglig leder, Small Step Media AS
- 920 64 011 | torbjorn.leidal@avfallsbransjen.no
Irene Siljan Vestby
- Direktør, Industrial Green Tech
- 952 31 706 | irene@greenindustrycluster.no
Asgeir Knutsen
- Forretningsutvikler, Herøya Industripark
- 922 53 293 | asgeir.knutsen@hipark.no
Natalia Mathisen
- Daglig leder, Norsk Senter for Sirkulær Økonomi
- 907 46 729 | natalia.mathisen@ncce.no
Ellen Høvik
- Kommunikasjonssjef, Circular Norway
- 918 61 822 | eh@circularnorway.no