Stortinget kan ikke undervurdere EØS
Under Avfallsbransjen.nos valgsending var de fleste enige om at den nye regjeringen og Stortinget har minst like store klima- og miljøambisjoner som tidligere. Spørsmålet er heller hvor fort det grønne skiftet vil gå videre, og ikke minst hvordan valget vil påvirke vårt forhold til EU.
Først kommer EU, så kommer næringslivet og til slutt Stortinget. Avfallsbransjen er utålmodig i møte med det grønne skiftet, men er tidvis avventende i å investere og velge riktige teknologier da Stortinget bruker tid på å gi en klar og konkret kurs for hvilken retning Norge skal ta.
Er det slik det skal være? Under Avfallsbransjen.nos valgsending 16. september ga rådgiver i Avfall Norge Kåre Fostervold et klart «Nei!». Han mener det har vært mange strategier, men lite konkrete handlinger fra myndighetenes side.
– Vi er utålmodige for å komme oss fra strategier til handling. Og da er det de konkrete virkemidlene vi må se materialisere seg for at vi skal kunne få til de ambisjonene som disse strategiene har lagt for oss, mener Kamfjord.
Dette var en felles oppfatning blant flere av deltagerne i sendingens ekspertpanel, som også bestod av Samfunnsbedriftenes Svein Kamfjord, Skifts Bjørn Kjærand Haugland og Biogass Norges Pia Farstad von Hall.
SE SENDINGEN HER: Hva betyr valget for sirkulærøkonomien?
Viktig å huske at EUs grønne giv er Norges grønne giv
Det er en vedtatt sannhet, i alle fall fra den avtroppede regjeringen, at Norge skal gå foran i det grønne skiftet. Men realiteten er en helt annen.
– Realiteten er motsatt. Realiteten er at EU er en kraft. Jeg synes alltid når våre norske politikere skal si noe som er et nivå over, snakker de etter munnen til EU, hva EU gjør, mener Bjørn Kjærand Haugland.
Mye kan sies om EU og EØS-avtalen, men med den grønne given, «Fit for 55» – EUs grønne transformasjonsplan, CBAM, taksonomien, lista bare fortsetter, kan en trygt si, slik som Biogass Norges Pia Farstad von Hall ordla seg, at EU har puttet en rakett i baken på hele Europa.
Da er det et tankekors hvordan den rødgrønne, påtroppende regjeringen vil forholde seg videre til det europeiske samarbeidet, da både SP, SV og Rødt ønsker seg en ny handelsavtale.
TIDLIGERE UKESLUTT: Om handlingsplanen er det Norges grønne giv trenger? Det vil bare tiden vise