Lanserer børs for avfallsfraksjoner
Europeisk avfallsbørs skal matche selgere og kjøpere av avfallsfraksjoner.
Mandag holdt nystartede European Resource Hub AS et presentasjonsmøte for omkring 25 aktører i det svenske og norske avfallsmarkedet. Selskapet er deleiet av Small Step Media, utgiverselskapet til Avfallsbransjen.no, Biogassbransjen.no, Cnytt.no og Hydrogen24.no.
European Resource Hub AS ønsker å etablere en nøytral, digital markedsplattform for kjøp og salg av avfallsfraksjoner. Ambisjonen er å starte en pilot før årsskiftet.
Styreleder Steinar Nævdal, pensjonert konsernleder i BIR, innledet møtet ved å peke på at det i dag er utfordrende for de ulike aktørene i markedet å finne hverandre og at mangel på standarder og innholdsdeklarasjon er et hinder for et fungerende avfallsmarked.
– Ser sjelden noe av det intrikate og internasjonale markedet
Finner ikke hverandre
– Brukte råvarer må være av en slik kvalitet at de kan erstatte jomfruelige materialer, sa Nævdal.
Håkan Rylander var i mange år administrerende direktør i Sysav i Malmö og har også bakgrunn som direktør i Avfall Sverige og visepresident i Cewep og president i ISWA. Han er et av styremedlemmene i European Resource Hub.
– Det er umulig å nå kravet om 65 prosent materialgjenvinning, slik EU har bestemt, uten å få til et fungerende marked for sekundære råvarer. I dag fungerer ikke markedet etter tilbud og etterspørsel, sa Rylander.
Foruten Nævdal og Rylander, sitter også tidligere Telenor-direktør Berit Svendsen og Torbjørn Leidal i styret i European Resource Hub.
Rylander viser til at en av utfordringene i dag er at det ikke finnes standarder og innholdsdeklarasjoner for avfallsfraksjonene.
Det er dette selskapet ønsker å oppnå med sin digitale handelsplattform, eller avfallsbørs. Børsen blir en plattform der kjøper og selger av avfallsfraksjoner kan gjennomføre handel på en trygg og transparent måte. European Resource Hub blir en nøytral tiltrettelegger. Administrerende direktør Torbjørn Leidal sier flere aktører i avfallsmarkedet har oppfordret Small Step Media til å etablere en slik plattform.
– Vi inviterte derfor Standard Norge, Mepex og Norwaste til samarbeide, slik at vi kan få tilgang til blant annet tredjeparts systemer for pre-kvalifiksering, tracking-tjenester (sporing av avfallsfraksjonene på vei fra selger til kjøper), tekniske spesifikasjoner på fraksjonene, klima- og miljøregnskap per transaksjon, markedsprising og ikke minst system for logistikk og transport, sier Leidal.
Realisere sirkulærøkonomi
Selve den tekniske plattformen utvikles i samarbeid med tredjepartsaktører. Selskapet skal altså ikke utvikle egen teknologi, men konsentrere seg om å være en tilrettelegger for markedsaktørene.
Målsettingen er at pilotprosjektet kan startes opp mot slutten av året og gå over et halvt år. Møtet mandag var en presentasjon for et utvalg aktører som har vist interesse for å delta i pilotprosjektet.
– Jeg håper at vi nå kan begynne å realisere sirkulærøkonomi og ikke bare tegne og snakke om det, sa Nævdal.
Forhandler utviklingssamarbeide
Den europeiske avfallsbørsen er nøytral og vil ha et nøytralt eierskap, mens selve utviklingen vil skje i samarbeide med skandinaviske offentlige og private avfallsvirksomheter.
– Første utviklingsmøte blir 21.mars og da skal vi møte et produsentansvarsselskap som ønsker å delta i utviklingen av børsen, sier teknisk direktør Terje Johansen.
Han legger til at det også vil bli flere turer til Sverige i løpet av den nærmeste tiden, for å forhandle med svenske avfallsaktører.
– Deretter står Danmark for tur og så håper vi å starte piloteringen i slutten av året. Markedet for avfallsfraksjoner er ikke nasjonalt, og kommer til å bli ytterligere internasjonalisert i årene fremover, sier Johansen.
Nettavisene til Small Step Media vil stå for nyhetsleveranser til børsen.
– Som medieselskap er vi en vesentlig aktør uten å konkurrere med selskapene i næringen. Det samme vil gjelde med denne børsen: Vi skal være tilretteleggere for at markedet skal fungere bedre, sier Johansen.
Torbjørn Leidal legger til at det er store synergier mellom digital nyhetsproduksjon og fintech.
– Jeg håper dette kan øke interessen for journalistikk også hos finansielle investorer, sier Leidal.