Leder
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Stortinget

Forbrenningsavgiften har kommet for å bli

Det var naivt å tro at avgiften på avfallsforbrenning skulle kuttes.

908 kroner per tonn. Det er det magiske tallet landets forbrenningsanlegg må forholde seg til neste år. Det er drøyt 175 kroner mer enn hva svenskene må betale når de kjøper utslippskvoter på det europeiske markedet.

Legger man til at Miljødirektoratet jekker opp beregningsfaktoren, betyr det at det vil koste 537,5 kroner å kaste et tonn avfall i en norsk forbrenningsovn. Den svenske beregningsfaktoren er rundt 12 prosent lavere.

Da Stortinget tidligere i år påla regjeringen å evaluere avgiften, var neppe stortingets intensjon at den økonomiske avstanden til våre naboland skulle øke. Men de færreste kan være overrasket. Det har brent mye avfall i ovnene siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet kritiserte Solberg-regjeringen for å innføre avgift på avfallsforbrenning.

Etter tre år i finansdepartementet har Trygve Slagsvold Vedum, som alle før ham, lært seg hvem som bestemmer over statsbudsjettet. Politikerne får en liten del de kan skryte av og krangle om i Dagsnytt 18 og Debatten. Resten tar de stive byråkratene seg av.

Forbrenningsavgiften er en finansbyråkrats våte drøm. Den gir stabile inntekter, med minimal politisk støy. Fra nyttår vil det piple inn 690 millioner kroner i statskassen. Det eneste som kan rokke ved det er om det legges tilstrekkelig politisk kapital i potten.

I et valgår er det nærmest utenkelig at det skulle skje. Det er ingen politiker med gjenvalgsambisjoner som legger hodet på blokka for å fjerne eller redusere en avgift som velgerne aldri har hørt om.

Så sikre er finansdepartementes grå pengetellere at de snarere varsler at 2025 blir et unntaksår. Avgiften skal bare prisjusteres, slik at regjeringen (les byråkratene) «får tid til å vurdere endringer i prisreguleringen av fjernvarme med mål om å gi fjernvarmeaktørene mer fleksibilitet i prisingen», som det heter i regjeringens grønne bok.

I neste setning klinker de like godt til å sier at fra 2026 skal avgiften trappes videre opp til det generelle nivået for CO2-avgifter.

Det er like greit å forberede seg på det med en gang: Forbrenningsavgiften har kommet for å bli og den skal mer enn dobles før de er ferdige.

Henger og Slep

NTM Trailer & Tipp

Transport

Viking Gjenvinning AS

Avfallscontainere

Nordcon As
Skyfish Kvalitetsikring AMS

Kurs i kvalitetssikring av AMS

Force Technology Norway AS

Biomat® avfallssekker og linere

Naturabiomat AS

Plastpakking av frukt og grønnsaker

Naturabiomat AS
Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

2030-målene ryker om ikke rammevilkårene kommer på plass

KAN - Klimakur for avfallsforbrenning

Dobbelt så høy CO2-beskatning som i Sverige

Jon Iver Bakken, Forbrenningsgruppa i Sirk Norge

Ballepresser

Alles Miljø AS
Skyfish Kvalitetsikring AMS

Kurs i kvalitetssikring av AMS

Force Technology Norway AS

Avfallscontainere

Vi hensyntar både kvalitet, miljø og pris

Nordcon As

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Portaler for deteksjon av radioaktivt materiale

Holger Hartmann As
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.