Nyheter
Norsk Gjenvinning tar i bruk verdens mest avanserte papirsorteringslinje på Alnabru i Oslo. Foto: Norsk Gjenvinning

Norsk Gjenvinning blir digitaliseringslokomotiv

Verdens mest avanserte papirsortering åpner i morgen.

– Den nye linjen setter en ny standard i digitaliseringen av industrielle prosesser. Ikke bare for avfallsbransjen, men for hele den norske industrien, mener Norsk Gjenvinning (NG).

Brukes som casestudie i digitalisering

Avfallskjempen får massiv støtte og markedsføring for sin satsing som frontes av Innovasjon Norge. Norges forskningsråd har støttet prosjektet gjennom Skattefunn-ordningen, mens DigitalNorway bruker den nye papirsorteringslinjen som casestudie for å vise hvordan industrien kan digitaliseres.

Teknologi av det ypperste

Anlegget er en videreutvikling av den beste, tilgjengelige teknologien som finnes på markedet og krevde «en betydelig investering» slik Norsk Gjenvinning uttrykker det.

Papirsorteringslinjen har flere steg med optisk sortering, bildegjenkjenningsroboter og kunstig intelligens (AI). Det vil gi en materialrenhet på hele 99,5 prosent, noe som betyr at det resirkulerte papiret vil kunne utkonkurrere ubenyttet råvare.

Et steg mot sirkulær økonomi

– Gjennom datadreven innsikt vil vi kunne optimalisere prosesser ved å se hele verdikjeden. På den måten tar vi et steg videre mot realisering av en reell sirkulærøkonomi, understreker kommunikasjonssjef Bim Cornelia Kase overfor avfallsbransjen.no.

Overkapasitet – foreløpig

Ikke uventet har papirsorteringslinjen, som offisielt åpnes i morgen ettermiddag, per i dag overkapasitet. Målet er å fylle den med mer papp og papir slik at det blir sortert med høy presisjon. Det vil gi større gjenvinningsutbytte for papirprodusentene, påpeker NG.

Den nye sorteringslinjen vil kunne gi en materialrenhet på hele 99,5 prosent. Foto: Norsk Gjenvinning

Papir kan gjenvinnes sju ganger til nytt papir, men forutsetningen er at det blandede papiret sorteres til rene papirkvaliteter av høy kvalitet. Innsamlet norsk papir blir gjenvunnet i dag, men «tradisjonell papirsortering produserer ikke høy nok kvalitet for fremtidens konkurranse med råvarer», forklarer Norsk Gjenvinning videre.

Det blir det nå en slutt på med åpningen av verdens mest avanserte papirsorteringslinje.

LES OGSÅ: Lyser ut 1,25 milliarder til innovasjon

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!