Nyheter
Nesten halvparten av svenskene sier at de ikke en gang bruker halvparten av klærne de eier. Foto: Avfall Sverige

Dårlig, svensk garderobe-samvittighet endrer vaner

Kjøpesuget etter nye plagg ser ut til å bli mindre hos «søta bror», eller mer treffende sagt, søta søster. Flere velger second-hand-klær.

I en fersk undersøkelse fra Demoskop, utført på oppdrag fra Avfall Sverige og den digitale markedsplassen Tradera, svarer nesten halvparten av svenskene (46 prosent) at de «sjelden eller nesten aldri» bruker mer enn halvparten av plaggene de fyller garderobene sine med.

Hver femte svensk kvinne sier til og med at de kjøper klær eller sko som de egentlig ikke har behov for, og det hver måned.

Kvitter seg med ubrukte klær

Denne adferden ser imidlertid ut til å endre seg noe. En økende andel har dårlig samvittighet på grunn av sitt forbruk. Da det samme spørsmålet ble stilt i fjor, var andelen seks prosentpoeng høyere. 20 prosent av kvinnene forteller at de kvitter seg med noen av plaggene sine fordi de ikke bruker dem.

Spontanshopping på vei ned?

– Dette unødvendige klesforbruket er urovekkende av flere årsaker. Ved siden av en tynnere lommebok innebærer det også en betydelig miljøpåvirkning. Det krever nemlig store ressurser å produsere tekstiler. Så det faktum at interessen for spontanshopping har gått ned, er en god nyhet, mener Anna-Carin Gripwall, kommunikasjonssjef i Avfall Sverige.

Snakker om «klimaangst»

De overfylte svenske garderobene (og sikkert ikke bare de svenske, red. anm.) gir ikke bare dårlig samvittighet, men også angst, viser undersøkelsen. 46 prosent av kvinnene svarte at de kjente på det. Hver tredje i alderen 18 til 39 år sier at de får «klimaangst» av å kjøpe nyproduserte klær.

Den «klimaangsten» ser nå ut til å slå ut i et endret forbruksmønster. 20 prosent av kvinnene oppgir at de har handlet flere bruktklær i år enn i fjor. 45 prosent i samme aldersgruppe svarte at de handler færre nyproduserte plagg.

Blir brukte klær «mainstream»?

Også på den svenske markedsplassen Tradera merkes det økende «suget» etter second hand.

– I hele 2018 ble det solgt brukte klær og sko for nesten 350 millioner (svenske) kroner. Så langt i år har salget gått opp med 17 prosent hos oss. Jeg tror vi befinner oss i et stemningsskifte hvor second hand er i fer med å bli «mainstream», kommenterer Traderas pressesjef, Sofia Hagelin.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!