Nyheter
Elevene fra Avaldsnes skole er allerede godt i gang med innsamlingen. Med aksjonen følger et pedagogisk opplegg. Foto: Avaldsnes skole

Aksjon aluminium – kult tilbud til unge sorterere

Over 1.000 ungdomsskoleklasser over hele landet er med på høstens «Aksjon aluminium» og samler inn emballasje for harde livet.

Det er Norsk Metallgjenvinning AS, Forskerfabrikken og aluminiumsprodusenten Hydro som står bak den nasjonale aksjonen. Den skal gi elever fra femte til sjuende klasse mulighet til å lære mer om resirkulering, kretsløp og hvordan de best kan ta vare på kloden vår.

Fortsatt mulig å være med

Aksjonen varer fram til 20. november, og det er fortsatt mulig å «hoppe på» underveis. Poenget er å resirkulere emballasje som er laget av aluminium – som for eksempel hermetikkbokser, folie, emballasje fra fisk i form, kjøtt i form, grønnsaker i form og tuber til majones, kaviar og så videre. Kort sagt: aluminium i alle fasonger.

Samlet inn 280.000 kilo i fjor

Da «Aksjon aluminium» ble gjennomført for første gang i fjor, samlet elevene inn hele 281.977 kilo aluminium. I år er fokuset dreid inn mot aluminium som ofte havner i restavfallet, altså former, tuber, bokser og folier.

Over 1.000 ungdomsskoleelever over hele landet «jakter» på emballasje i aluminium og lærer slik hva kildesortering betyr. Foto: Bjørnsletta skole

Skaper gode vaner

– Kampanjen er et flott bidrag for å øke oppmerksomheten rundt kildesortering og gjenvinning. Samtidig bidrar den til å skape gode vaner og holdninger hos barn og unge og det er veldig viktig, mener Rune Myrmel som er daglig leder i Norsk Metallgjenvinning AS.

«Petter Smart»

Aksjonen består av tre deler:

  • Resirkuleringskonkurransen hvor målet er å resirkulere så mye aluminium som mulig. Skoleklassene registrerer alt de resirkulerer. Til slutt blir to klasser premiert.
  • I del to blir skoleklassene utfordret til å være kreative, altså være «Petter Smart». Hvem har den beste gjenvinningsideen? Hva kan man bruke gjenvunnet aluminium til? Til slutt velges det ut en vinner.
  • Gjennom hele aksjonsperioden vil det være en bildekonkurranse under emneknaggen aksjonaluminium. Her kåres det vinnere hver uke.

Her finner du nettsiden til «Aksjon aluminium».

Brukte bokser, tuber og aluminiumfolier kan resirkuleres svært ofte. Foto: Skibotn skole

Visste du?

At aluminium er et metall som kan resirkuleres i det uendelige?

Å resirkulere aluminium krever bare fem prosent så mye energi som det koster å utvinne aluminium fra bauksitt, skriver «Aksjon aluminium» på sine nettsider. Det betyr at den samme energimengden som kreves for å lage en helt ny boks, kan brukes for å lage 20 resirkulerte bokser.

At det kildesorteres nok metallemballasje i Norge til å lage 300 000 sykler hvert år?

At 760 resirkulerte aluminiumbokser kan bli til en sykkel?

At metallemballasjen som gjenvinnes hvert år i Norge tilsvarer vekten av et middels stort hurtigruteskip?

At en gjenvunnet makrell i tomat-boks sparer CO2 tilsvarende 1,5 kilometer bilkjøring – eller energien som TV-en din bruker om den står på i tre timer.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!