Nyheter
Miljødirektoratet foreslår å forby blant annet plastbestikk, sugerør og plastkopper. Når et eventuelt forbud kommer, er foreløpig uavklart. Foto: Framtiden i våre hender

Foreslår forbud mot plastprodukter

Miljødirektoratet foreslår et nasjonalt forbud mot enkelte plastprodukter som bestikk, tallerkener og sugerør.

Forslaget er i tråd med EUs direktiv om plastprodukter som først vil tre i kraft 3. juli 2021. Når et eventuelt forbud vil gjelde i Norge, er foreløpig uavklart.

Usikkert når

«Eventuell ikrafttreden av regelverket i Norge før i EU vil føre til merkostnader. Det bør vurderes om det vil være i strid med våre EØS-rettslige forpliktelser», påpeker Miljødirektoratet.

Forbudet vil derfor trolig innføres sommeren 2021. Fordelen er at den gir bransjene mulighet til å forberede seg. Tiltaket skal sørge for mindre spredning av plast i naturen.

Følgende engangsprodukter skal etter planen forbys:

  • bestikk, tallerkener, sugerør, røre-, ballong- og bomullspinner,
  • take-way-matbeholdere og drikkebegre som er laget av ekspandert polystyren (isopor).

1,9 milliarder færre enheter – i Norge

Bare i Norge kan forbudet redusere bruken av slike engangsprodukter i Norge med 1,9 milliarder enheter hvert år, ifølge utredninger konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag fra Miljødirektoratet. Det utgjør 3.600 tonn plast hvert år.

Ifølge konsulentselskapet vil reguleringen hindre spredning til naturen med rundt seks millioner enheter.

Mye av engangsplasten havner faktisk i havet. Et norsk forbruk vil fjerne 3.600 tonn med plast fra markedet – hvert år. Foto: Framtiden i våre hender

Kan erstattes med andre materialer

– Slike engangsprodukter kan relativt enkelt erstattes med andre i andre materialer, eller aller helst i ombruksprodukter. Utfasingen har allerede kommet langt for enkelte av produktene. Vi forventer at flere og rimeligere alternativer blir tilgjengelige på markedet i løpet av de nærmeste årene, understreker Ellen Hambro, direktøren av Miljødirektoratet.

Forslaget sendes nå ut på høring.

Her finner du forslaget til forskriften.

Og her utkastet til høringsnotat – med konsekvensutredning.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!