Nyheter
Bergenserne vet hvordan det skal gjøres: Bergen kommune, avfallsselskapet BIR og Naturvernforbundet Hordaland inviterer til en uke med aktiviteter for å gjøre det enklere, morsommere og mer meningsfylt å forbruke mindre. Foto: BIR

Byr på fargerik «gjenbruksfest»

Avfallsselskapet BIR, Bergen kommune og Naturvernforbundet Hordaland byr opp til «gjenbruksfest». Seks dager spekket med aktiviteter for å gjøre det enklere, morsommere og mer meningsfylt å forbruke mindre.

Det flotte og innholdsrike tilbudet «Gjenbruksuken» har premiere og retter seg både mot privatpersoner og næringslivet i Bergen og omegnskommuner. Fokuset ligger på bærekraftig forbruk og økt gjenbruk. Og sirkulær økonomi, selvfølgelig.

Gjenbruksuken varer fra 25. til 30. november, har nesten 30 medarrangører og byr på en rekke både morsomme og matnyttige arrangementer. Det komplette programmet finner du her.

Heller fikse enn kaste

Bergen Vitensenter VilVite tjuvstarter med «Aksjon grønn framtid» 21. og 22. november og tar imot 650 skoleelever som skal lære seg å fikse istedenfor å kaste.

Bergen Næringsråd og BIR står for åpningsarrangementet 25. november: «Alt har en verdi» – en heldagskonferanse om sirkulær økonomi.

Klesbyttefest og plastteater

Så følger en rekke lærerike og bevisstgjørende aktiviteter som perler på en gjenbrukt snor.

Klesbyttefest, reparasjonsverksteder, redesign med Morten Wanvik fra Symesterskapet på NRK, plast-teater, innovasjonscamp og møter om matsvinn og «zero waste» er blant høydepunktene. Også reparasjonsstuen i Åsane er så absolutt verdt et besøk.

Ganske fristende, dette matkastebordet, ikke sant? Foto: Folkebevegelsen Spis opp maten

Ikke kjipt å bruke mindre

Og alle er velkomne til å delta, understreker arrangørene.

– Vi ønsker å vise at det å forbruke mindre, ikke trenger å være kjipt, men tvert imot kan være gøy, kreativt og meningsfullt, poengterer Eva Skjold, kommunikasjonssjef i BIR.

Bergenserne vil forbruke mindre

Bergensere flest ønsker å kutte i forbruket. I Bergen kommunes klimaundersøkelse oppgir et stort flertall at de vil redusere både matsvinn, plastforbruk, forbruket generelt – og at de ønsker å reparere fremfor å kjøpe nytt, skriver BIR i en pressemelding.

Med Gjenbruksuken vil arrangørene vise fram hvordan dette kan gjøres i praksis.

– Bergen kommune ønsker å vise fram mangfoldet vi har å by på innen gjenbruk i kommunen vår. Vi skal gi inspirasjon til en mer miljø- og klimavennlig hverdag, både for næringsliv og enkeltpersoner, fremhever miljøsjef Håvard Bjordal i Bergen kommune.

Bytt til jul, da vel!

Fredagen i Gjenbruksuken har klær som hovedtema. Da blir det blant annet byttefester hvor det kan byttes klær, fritids- og sportsutstyr.

Det er ikke tilfeldig at disse arrangementene går samme dag som handlefesten «Black Friday», poengterer Synnøve Kvamme i Naturvernforbundet Hordaland.

På høy tid med gjenbruksuke

– I førjulstiden møter vi oss selv i døren. Vi vet at de fleste ikke ønsker at materielle ting skal dominere julen. Likevel er Norge på verdenstoppen på både tid og penger som brukes på julehandel, sier hun.

– Vi tror at tiden er overmoden for en gjenbruksuke i førjulstiden. Mange vil nok sette pris på dette initiativet, mener Synnøve Kvamme.

Gjenbruksuken er et flott tilbud som skal rette oppmerksomhet mot mindre forbruk – og økt gjenbruk. Illustrasjon: BIR

Om Gjenbruksuken i Bergen

Gjenbruksuken arrangeres for første gang i år. Den er et samarbeidsprosjekt mellom BIR, Klimaseksjonen i Bergen kommune og Naturvernforbundet Hordaland.

Dette er de foreløpige medarrangørene, for flere kan det bli:

VilVite, Bergen Næringsråd, Bergen Offentlige Bibliotek, Ungt Entrepenørskap Hordaland, Høgskolen på Vestlandet, Impact Hub Bergen, Universitetet i Bergen (Fakultet for kunst, musikk og design), Grønne verdier og Spis opp maten, Klimapartner Vestland, Matsentralen, Framtiden i våre hender Bergen, Bybonden i Bergen, Bærekraftig liv, Spire, RE:ACT, Fretex, DNT Ung, Havkollektivet, Amalie Skram Videregående Skole, Fysak, Åsane Frivilligsentral, Tertnes Kvinne- og familielag, Akvariet og SIM Kulturmestringssenter i Åsane.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!