Nyheter
Den «sirkulære gipsfabrikken» er bare ett av en rekke gode eksempler på sirkulære løsninger. Foto: Norsk Gjenvinning

Smart nyvinning i Bergen: Sirkulærskolen

«Alle» snakker om sirkulær økonomi, men langt fra alle vet nok om den. Så hvorfor ikke like godt ta Sirkulærskolen i Bergen?

Sirkulærskolen 2020 er et helt ferskt tilbud til ledere og mellomledere i private og offentlige virksomheter og organisasjoner. Visjonen er at Bergen skal bli Norges første sirkulære by.

Bak ideen om skolen står Bergen Næringsråd, med renovasjonsselskapet BIR, konsulentfirmaet PricewaterhouseCooper (PwC) og det statseide forskningsinstituttet Norwegian Research Centre (NORCE) som samarbeidspartnere. Sirkulærskolen er ett av initiativene som ressursgruppen for sirkulærøkonomi i Bergen Næringsråd har tatt.

Sirkulærskolen er lagt opp etter samme mal som Digitaliseringsskolen som Bergen Næringsråd gjennomførte med stor suksess i 2018 og 2019.

Tilføres ny kompetanse

– I ressursgruppen jobber vi med aktiviteter som fremmer sirkulærøkonomien. På Sirkulærskolen vil bedriftene få tilført ny kompetanse innen sirkulærøkonomi, verktøy for å komme i gang i egen virksomhet, hva som skal til for å komme fra lineære til sirkulære forretningsmodeller og hvilket tankesett som er viktig for å lykkes med å skape nye sirkulære kretsløp, forteller Eva Skjold, kommunikasjonssjef i BIR til avfallsbransjen.no.

Eva Skiold, kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet BIR i Bergen. Foto: BIR

Sirkulær utvikling et «must»

Det fins ingen vei utenom sirkulærøkonomien. Særlig ikke for avfallsbransjen som står foran et hav av muligheter. Nye forbruksvaner, ny teknologi og økte miljøkrav som utslippskutt, gjenvinning og gjenbruk har sørget for skjerpet fokus på bedre ressursutnyttelse. Kunnskap om den er derfor viktig.

Inspirasjon til nye forretningsmodeller?

Sirkulærskolen vil derfor være en ypperlig anledning til å følge med på utviklingen, og samtidig øke egen og bedriftens kompetanse. Hensikten med undervisningstilbudet er å formidle bærekraftige forretningsmodeller og gi deltakerne inspirasjon til å finne nye forretningsmodeller i egen bedrift.

Ikke nok med det: den gir også anledning til å lære av hverandre, skaffe seg nettverk og dele erfaringer.

Fire halvdagssamlinger

Sirkulærskolen starter opp 18. februar og består av fire halvdagssamlinger – altså i februar, og i mars, april og september. Undervisningen kombinerer både teori og praksis og er veldig tett knyttet opp mot relevante, bedriftsinterne problemstillinger.

Påmeldingsfrist er 17. februar.

Deltakerne lærer om sirkulære begreper og prosesser, men også om materialstrømmer og hvordan de kan endres. Sirkulære forretningsmodeller går som en rød tråd gjennom undervisningsopplegget. Og da særlig hvordan de kan gjennomføres i egen bedrift.

Får høre på suksesshistorier

På den siste samlingen deltar noen selskaper som har lykkes med sin sirkulære satsing, samtidig som det presenteres case fra deltakerbedriftene. Det skal også kåres vinnermodeller.

Her finner du programmet til Sirkulærskolen.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!