Nyheter
Foto: Geminor

Mindre plastgjenvinning enn ventet

Andelen innsamlet plast som kan materialgjenvinnes er lavere enn tidligere antatt. Også klær går i større grad til forbrenning, viser nye tall fra Sverige.

Avfall Sverige har, i samarbeid med konsulentselskapet Profu, oppdatert sjablongverdiene som viser hvor mye av det innsamlede husholdningsavfallet som kan gjenvinnes. Hittil har svenskene regnet med at så mye som 75 prosent av all innsamlet plast kan brukes til gjenvinning.

Det meste går i ovnen

De nye anslagene viser at bare 35 prosent av innsamlet plast kan i dag brukes på nytt. De øvrige 65 prosentene ender i forbrenning og energigjenvinning.

Ifølge Svenske Miljøemmisjonsdata, SMED, viser at den totale gjenvinningsgraden av all plast som samles inn i Sverige er på 10 prosent, skriver Avfallsverige.se.

LES OGSÅ: Tilbakegang for sirkulærøkonomi

Plast er ikke den eneste avfallstypen som gjenvinnes i mindre grad enn tidligere anslag har vist. Også klær materialgjenvinnes betydelig mindre enn antatt. I den ferske rapporten fra Profu reduseres klesgjenvinningen fra 90 til 50 prosent.

Rapporten peker på at utfordringen med å gjenvinne klær ligger i at mange klesplagg består av flere materialtyper og at det derfor må benyttes ulike teknologier for å gjennomføre en effektiv gjenvinningsprosess. På dette området ligger bransjen fortsatt et stykke bak når det gjelder utvikling av metoder og teknologi. Dette gjør at gjenvinningsprosenten ikke er så høy som ønskelig.

EUs krav

Derimot er gjenvinningen av papir og kartong langt mer effektiv enn tidligere antatt. Her økes den anslåtte gjenvinningsgraden fra 70 til mellom 80 og 90 prosent.

EUs avfallsdirektiv setter som krav at 55 prosent av alt innsamlet avfall i kommunene skal gjenvinnes i 2025. Frem mot år 2035 øker andelen til 65 prosent. I direktivet er det spesifisert at gjenvinningsandelen gjelder for faktisk utført materialgjenvinning.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!