Nyheter
Hold Norge Rent-konferansen retter fokus mot forskning og innovasjon innen marin forsøpling. Foto: Framtiden i våre hender

Samler mangfoldet av folk som jobber med marin forsøpling

Klokken halv ti i dag starter Hold Norge Rent-konferansen, med fokus på forskning og innovasjon innen marin forsøpling.

Kine E. Martinussen, kommunikasjonsansvarlig i Hold Norge Rent, forklarer at årets konferanse skal dekke forskning og innovasjon innenfor marin forsøpling.

– Det omfatter alt fra det vi vet om utslipp av mikroplast fra veger, til hesegevinstene ved å delta på frivillig opprydding, skriver hun i en mail til avfallsbransjen.no

– Stor oppryddingsjobb fremover

I fjor ble konferansen holdt i Bergen. I år går den av stabelen i Oslo og på Fornebu.

Martinussen forteller at samfunnet må prioritere utslipp av forsøpling til miljøe, og at selv om man stanser krana i dag, er det fortsatt en stor oppryddingsjobb som gjenstår og som må tas på alvor i mange år fremover.

– For mange dyrearter vil dette være en stor fare. For eksempel kan garn fra fiskeri drive i havet og fange fisk svært lenge, og plasten kan langsomt slippe ut ulike tilsetningsstoffer som er farlig for miljøet, sier hun.

Variert program

Gjennom de to dagene skal det holdes flere foredrag, og statsminister Erna Solberg skal holde åpningstalen onsdag 5. februar.

Blant personene som er ført opp på talerlisten, er Kirsten Rakkestad fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø, som skal snakke om mikroplast i mat, og Marthe Haaves fra Norwegian Research Centre, som skal komme med en oppdatering på hva man vet om marin forsøpling, og hvorfor man må belage seg på å leve med mikroplast fremover.

– Nicola Beaumont (doktor ved Plymouth Marine Laboratory, journ.anm.) vil fortelle om de sosioøkonomiske konsekvensene av marin forsøpling, og vise hva forsøpling egentlig koster oss, sier Martinussen.

Et stort problem

Ifølge Verdens naturfond (WWF) havner det åtte millioner tonn plast i havet hvert år. Dette utgjør en trussel mot alt dyreliv som lever i havet.

Plast har en levetid på opptil flere hundre år. Og i vann tar prosessen hvor plast brytes opp i mindre biter lenger tid enn på land. I tillegg synker 94 prosent av plasten i havet ned til bunnen, og gjør det enda vanskelige å fjerne den fra havet.

I alt regner arrangørene av konferansen med å ha omtrent 200 deltakere.

Formålet med konferansen, forteller Martinussen, er å samle mangfoldet av forskere, ildsjeler, foreninger og bedrifter som jobber med marin forsøpling under samme tak.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!