Nyheter
Foto: SIPtex

Foreslår klesskatt i Sverige

Den svenske regjeringen vurderer å innføre en miljøavgift for klær og sko som inneholder skadelige kjemikalier.

Forslaget om klesskatt kommer fra en regjeringsbestilt utredning. Hensikten med avgiften er å redusere bruken av miljø- og helsefarlige stoffer i klær og sko. Forslaget fra utrederen Gabriella Loman er å innføre en kiloskatt på opptil 78 kroner for nye klesplagg som inneholder miljøgifter.

LES OGSÅ: Svenskene får øynene opp for brukte klær

Skatten skal omfatte kjemikalier som er kreftfremkallende, allergifremkallende eller kan skade reproduksjonsevnen, skriver Avfall Sverige.

Utredningen foreslår en flat skatt på 40 kroner per kilo for alle nye klær og sko. Fradrag og tilleggsavgifter vil avhenge av klærnes innhold. Bruktklær vil ikke omfattes av skattleggingen, mens re-design som utgangspunkt skal ha full skattlegging som nye klær.

– Avfall Sverige er positive til at utrederen har hørt på våre synspunkter når det gjelder brukhandel. Det ville være umulig for dem å dokumentere at det er betalt skatt på klærne tidligere. Det har vi tidligere sett i tilsvarende skattlegging av kjemikalier i elektronikk. Men det er bekymringsverdig at all re-design av klær i utgangspunktet blir umuliggjort dersom utrederens forslag gjennomføres. Dette er en vikrosmhet med store muligheter innen oppstrøms tekstiler, som er et viktig aspekt i den voksende sirkulære økonomien, sier administrerende direktør Tony Clark i Avall Sverige.

Clark legger til at organisasjonen grunnleggende ser positivt på forslaget som kan bidra til å utfase farlige stoffer i klær, samt på sikt gjøre det enklere å resirkulere klær.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!