Nyheter
Returkraft i Kristiansand. Foto: Jon Petter Thorsen Aptum

Kristiansands ordfører ber om CCS-midler til Returkraft

Stortinget vedtok i mars at det skal utredes karbonfangst ved forbrenningsanleggene i Bergen, Stavanger og Trondheim. Nå ber ordføreren i Kristiansand om at også Returkraft kommer på lista.

– Uten karbonfangst for Returkraft klarer ikke Kristiansand å nå våre klimamål, sier ordfører Jan Oddvar Skisland til Fædrelandsvennen.

Karbonfangst var en del av den tredje krisepakken som Stortinget vedtok i forbindelse med Koronakrisen. Vedtaket, som partiene ble enige om, innebærer at høstens statsbudsjett skal inneholde en investeringsbeslutning om fullskala karbonfangst ved forbrenningsanlegget på Klemetsrud og sementfabrikken i Brevik.

I tillegg ble regjeringen pålagt å starte utredning av karbonfangst ved forbrenningsanlegg i Bergen, Stavanger og Trondheim. Nå ønsker lokalpolitikerne i Kristiansand at også Returkraft blir utredet, skriver Fædrelandsvennen.

LES OGSÅ: Fremskynder CCS-beslutning

Både ordfører Jan Oddvar Skisland og SVs gruppeleder i bystyret Mali Steiro Tronsmoen mener Kristiansand må kjempe for å bli inkludert. De viser til at Returkrafts utslipp på 66000 tonn CO2 er større enn Forus Energigjenvinning. Likevel er det bare Forus som er inkludert i vedtaket. Forbrenningsanlegg er en stor kilde til CO2-utslipp i de kommunene som har slike anlegg. Bystyret i Kristiansand har vedtatt å kutte CO2-utslippene med 80 prosent innen 2030.

LES OGSÅ: Etterlyser CCS-midler

 

LES OGSÅ: Returkraft, BIR og Amager utfordrer på karbonfangst

SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken bekrefter at Kristiansand aldri ble nevnt i diskusjonen på Stortinget.

– Jeg skjønner at Kristiansand reagerer, og vi vil støtte kravet om at Kristiansand må inkluderes i utredningsarbeidet. Kristiansand burde vært med. Vi tar ansvar for å foreslå det, sier Haltbrekken.
Forslaget vil komme i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Administrerende direktør Odd Terje Døvik sier til Fædrelandsvennen at de håper å ha sitt testanlegg for karbonfangst i drift i løpet av året.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!