Nyheter
Det er fare for at hele plastgjenvinningskjeden kollapser. Flere anlegg i Europa er stengt
Foto: MEF

– Overgangen til sirkulær plastbruk i fare

Plastgjenvinningsbedrifter over hele Europa stanser produksjonen. Presidenten i Plastic Recyclers Europe frykter for hele industriens fremtid.

Koronaepidemien kom på toppen av et allerede svært vanskelig marked for plastgjenvinningen. Etterspørselen etter resirkulert plast har stupt i takt med at tilgangen har økt. Med svært lave oljepriser er det billigere å produsere ny plast, enn å gjenvinne gammel. Det har fått flere gjenvinningsbedrifter i Europa til å stenge dørene, skriver Recyclingnet.se.

– Dersom denne situasjonen blir langvarig og det ikke kommer noen tiltak for å støtte denne sektoren, så kommer plastgjenvinningen til å slutte å være lønnsom og det kommer til å gjøre det vanskelig å nå EUs gjenvinningsmål. Overgangen til en sirkulær plastbruk er i fare. Skulle det ende slik, så er det ingen andre alternativer for gjenvinnbar last enn å deponere eller brenne den, sier president Ton Emans i Plastic Recyclers Europe.

Nylig la Grønt Punkt Norge frem statistikken for 2019. Den viser at utnyttelsesgraden for plast falt med 10 prosent fra 2018 til 2019. Innsamlingen av plast falt med 2,5 prosent.

LES OGSÅ: Mindre plastgjenvinning

Trenger hjelp

Utfordringene i plastmarkedet har ført til at selskapet Plastretur AS har havnet i en likviditetskrise og ber staten om 65 millioner kroner i nødhjelp. Grønt Punkt Norge avviser at Plastretur står i fare for å gå konkurs, men likviditetskravet om egenkapital for seks måneders drift er ikke oppnåelig før neste år.

LES OGSÅ: Likviditetskrise i Plastretur AS

Et sammenbrudd i plastgjenvinningsindustrien vil få store konsekvenser utover de rent miljømessige. Gjenvinning av plast har blitt en stor næring, med mange tusen ansatte gjennom hele verdikjeden.
Bransjeorganisasjonen ber EU og medlemslandene om å ha fokus på gjenvinning i forbindelse med tiltakene som settes i verk for å få fart på økonomien etter Koronakrisen.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!