Leder
Torbjørn Leidal, ansvarlig utgiver Avfallsbransjen.no Foto: Terje Johansen

Digital meningskorrupsjon?

Sliter du med å få oppmerksomhet fra politiske myndigheter? Er det vrient å få frem et budskap i media? Løsningen er digital, kombinert med cash.

Før koronakrisen var det vanlig at de fleste møter skjedde ved fysisk fremmøte.  Arendalsuka bestod av en rekke møter der du kunne delta, rekke opp handa og stille spørsmål. Pressen fulgte arrangementene med direkte tilgang til aktører og politikere.

I vår nye digitale smittealder er det annerledes. Aktørene hyrer inn et PR-byrå og en miljøstiftelse som arrangerer et webinar. Pressen får ikke delta i arrangementet, men kan få SE PÅ gjennom skjermen og referere. Etter arrangementet kan man i beste fall få stille på trappa utenfor arrangementet og stille en hastende politiker eller aktør noen spørsmål og kanskje knipse et bilde.

Nei, dette stiller vi pokker ikke opp på!

Vi er ikke sekretærer som ukritisk referer fra PR-rådgiveres innlegg betalt av en markedsaktør. Selv om en ansvarlig politiker – som alle vet på forhånd ikke vil si noe meningsfylt før Statsbudsjettet kommer i oktober – er invitert som fluepapir og headliner.

Det er på tide med digitale kjøreregler for politikere, næringsaktører og media.

Ansvarlige politikere må se an hva de stiller opp på. Og pressen må stille krav til tilgjengelighet for å dekke arrangement.

For nå kjøper og betaler enkelte næringsaktører PR-byråer og miljøstiftelser til å fronte og ta opp spørsmål de er opptatte av i digitale webinarer. Og så utnytter eks-politikerne i PR-byået sine kontakter med ansvarlig politikere til å delta i arrangementet.

Enkeltaktører bør enten spille ut sine meninger gjennom redaksjonelle medier som følger Vær Varsom-Plakaten eller gjennom sine næringspolitiske organisasjoner. Og politikere bør ikke stille på kjøpte arrangement der betalt PR-byrå og miljøstiftelse liksom skal «intervjue» og lede debatt.

Dette er digital meningskorrupsjon.

At man så forventer at pressen skal dekke lobby-aktiviteten ved å referere det som sies fra skjerm i redaksjonen – og kanskje en kjapp kommentar på trappa utenfor arrangementet med et like kjapt bilde – er billig, enkelt men ikke greit. Enten har man tilgang til arrangementet eller så har man det ikke.

Biogass- og slambehandlings­­anlegg

Cambi ASA

Avfallsbeholdere

Alles Miljø AS

Deler og tilleggsutstyr

Nordcon As

Container på lager

Nordcon As

Komprimator

Alles Miljø AS

REEN Drive

Reen AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Hva skjedde med miljønasjonen Norge?

Truls Gulowsen, Naturvernforbundet
Gytis Blazevicius, Natur og Ungdom

Matavfallet skal ikke brennes

Jon Iver Bakken, Hafslund Celsio

Avfallskomprimatorer / Komprimatorer

EnviroPac AS

Avfallsbeholdere

Alles Miljø AS

Miljøpistolen® NITON XL2 Plus

Holger Hartmann As

Kanalpresser / Horisontalpresser

EnviroPac AS

Biomat® avfallssekker og linere

Naturabiomat AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.