Hokken ska’n blonke tel?
Seljelyse Kirsti eller a granmørke Kari. Einar Skjæraasen hadde et vanskelig valg. Men han slapp i alle fall avgifter.
Høstens store bransjesak har uten tvil vært CO2-avgiften på avfallsforbrenning. Men når motstandere og tilhengere er samlet under samme paraply blir det bråk. Returkraft har allerede meldt seg ut av Avfall Norge. Vil flere følge etter?
LES OGSÅ: Returkraft melder seg ut av Avfall Norge
Forbrenningsanleggene har vært krystallklare på at avgiften vil være en ren fiskal avgift som bidrar til å øke eksporten av avfall uten at utslippene går ned. En etter en har de vist frem regnestykker for hva avgiften vil bety for renovasjonsavgifter og investeringsmuligheter.
Ulike syn
Det vil si, de tre såkalte samforbrenningsanleggene som leverer energi til industrien er for avgiften. Ikke fordi avgiften virker, men fordi de mener det er rettferdig. Selskapene Borregaard, Frevar og Sarpsborg Avfallsenergi, SAE leverer energi til industrien og er derfor underlagt kvotesystemet til EU.
I sitt høringssvar skrev Sarpsborg Avfallsenergi at de ikke kunne se at flere år med kvoteprising på avfallsforbrenning hadde hatt noen effekt på avfallet som leveres til forbrenning. «SAE mener at avgifter satt på sluttbehandler ikke nødvendigvis gir en tydelig effekt der hvor avfallet oppstår». Likevel støtter de innføringen av en CO2-avgift på de øvrige anleggene, siden det vil redusere konkurransefordelen til de avgiftsfrie forbrenningsanleggene.
LES OGSÅ: – Står sterkere sammen
Det er et legitimt standpunkt. Ut fra et konkurransesyn gir det mening at alle må betale for seg.
Poker
Utfordringen er at både SAE og Frevar er medlemmer i bransjeorganisasjonen Avfall Norge, som er motstandere av avgiften. Motstanden kommer fra andre medlemsbedrifter, nemlig de øvrige forbrenningsanleggene.
Når medlemsorganisasjonen din trosser deg er det godt å ha flere kort å spille med.
SAE er også medlem i Norsk Industri. Og der møtte de langt større gehør for den fiskale CO2-avgiften. «Norsk Industri er positive til at det innføres en prising av klimagassutslipp fra avfallsforbrenningsanlegg som ikke er kvotepliktige», skriver Norsk Industri i sitt høringssvar.
Norsk Industri berører ikke spørsmålet om avgiften fungerer etter hensikten, men de er helt på linje med sitt medlem SAE i at konkurransehensyn må telle mest.
Det er som nevnt ikke noe galt i å argumentere verken for eller imot avgifter. Det politiske spillet handler om å fremme egne interesser.
Men medlemskort er dårlig egnet for poker.
A Kirsti eller a Kari
Det er dette kortspillet som har fått Returkraft til å levere sin oppsigelse til Avfall Norge. «Det er for meg uforståelig at f eks NG og RagnSells kan sitte i ANs hovedstyre og mene noe den ene dagen, og så sitte i Norsk Industris utvalg for gjenvinning og mene noe helt annet den neste», sier administrerende direktør Odd Terje Døvik.
Han legger til at han stadig får spørsmål om hva bransjen egentlig mener.
Einar Skjæraasen var gla i dem båe han. Politikerne har det ikke så lett de heller.