https://vimeo.com/542524699/82b91a1abb
HELPDESK: Barrierer for norsk hydrogensatsing
Hydrogen vil kunne være en viktig energibærer for å nå Norges klimamål. Men mye må på plass før satsingen kan ta av, mener Norsk Hydrogenforum. Se hvilke utfordringer bransjen selv mener de står overfor onsdag 28. april kl. 12:00 – 12:15.
I 2020 la energiminister Tina Bru (H) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) frem regjeringens hydrogenstrategi.
– Hydrogen vil være et viktig bidrag på veien mot lavutslippssamfunnet, særlig i transport og industri. Vi har styrket flere av virkemidlene som bidrar til å bringe hydrogenløsninger nærmere markedet, sa klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn den gang.
SE TIDLIGERE SENDING: Bygg og anleggsbransjen under lupen
Store muligheter
Hydrogen trekkes frem som en viktig energibærer for å redusere utslipp, lokalt, nasjonalt og globalt, men også for å skape verdier for norsk næringsliv.
Ifølge NHO, LO og en rekke aktører i kraftbransjen er det store verdier å hente i en hydrogensatsing, «Bare i EU/EØS-området vil det være kontraktsverdier for hydrogenteknologi og utbygging på mer enn 400 milliarder kroner basert på mål om 40 gigawatt i EU frem mot 2030, og 1,5 til 2 gigawatt i Norge», skrev flere aktører i et notat som nylig ble overrakt til Tina Bru, det meldte E24.
– NHO-rapporten «Grønne elektriske verdikjeder» beregner potensialet for grønt hydrogen til 10-20 milliarder kroner i omsetning for norske bedrifter i 2030, og 70-300 milliarder i 2050. DNVs synteserapport, som vektlegger både grønt og blått hydrogen, viser også det betydelige antallet arbeidsplasser som kan skapes i Norge, forteller Ingebjørg Telnes Wilhelmsen generalsekretær i Norsk Hydrogenforum.
SE TIDLIGERE SENDING: Offentlige anbud og rammebetingelser
– Norge må få på seg løpesko nå
Men mye må på plass før man kan snakke om et norsk hydrogen-eventyr. Dette er temaet for onsdagens sending av Helpdesk, der følgende problemstillinger er på agendaen:
- Utbygging av infrastruktur
- Støtteordninger
- Bruk av hydrogen i industrien
- Bruk av kompetanse i norsk hydrogensatsing fra industri, offshore og olje og petroleumssektoren
– Det kan oppsummeres som; «Store muligheter, dårlig tid.» Alle de store industrilandene satser nå tungt på hydrogen og utviklingen går raskt. Hydrogen kan bli en stor næring i Norge, men det er et kappløp i ambisiøse satsinger og mål. Den som kommer først ut av startblokka vinner, så Norge må få på seg løpesko nå, sier Wilhelmsen.
Hun viser til at bransjen lanserer planer og prosjekter på løpende bånd, og at det er stor investeringsvilje hos bedriftene.
– Men vi trenger myndighetene med på laget i den innledende fasen. Det betyr at virkemidlene må tilpasses bransjens behov og skrus til to knepp.
Til studio kommer Energi- og miljøkomiteens Liv Kari Eskeland (H) for å belyse problemstillingene fra politisk hold.
SE TIDLIGERE SENDING: Slik kan vi øke gjenbruken av datautstyr
Vil skrive mer om hydrogen
Ansvarlig redaktør for Cnytt.no og programleder for Helpdesk Torbjørn Leidal forteller at han ser en interessant utvikling i det norske hydrogenmarkedet, noe som også vil prege journalistikken fremover.
– Vi kommer til å jobbe oss inn i hydrogenbransjen. Vi ser at det er synergier og konkurranseforhold mellom biogass og hydrogen som vil være spennende å utforske videre. Dette er noe vi også ønsker å gjøre redaksjonelt, forteller han.
Leidal er også ansvarlig redaktør for fagbladet Biogassbransjen.no.
– I første omgang er det TV-programmet, så skal vi se om hydrogen skal bli en del av Biogassbransjen.no, sier han.
Sjekk ut Cnytt.nos søsternettsted her: Biogassbransjen.no
Klesindustrien neste
Onsdag 5. mai vil tema for Helpdesk være klesbransjen, her er det nemlig mye å ta tak i, mener Leidal.
– Det er en veldig enkel grunn til at det er klær vi skal se på neste gang. Det fine været kommer og folk begynner å titte i garderobene sine for lettere antrekk.
I tillegg til fornyelse av garderoben er det mange som bruker anledningen til å kvitte seg med det gamle.
– Hvordan blir det med klesbransjen og sirkulærøkonomi når mange gjør dette samtidig. Her er det mye å gripe fatt i!
LES OGSÅ: Drastisk kutt i tekstilavfall: – Gir ikke et riktig bilde, mener ekspert