Nyheter

Finansminister Jan Tore Sanner (H) åpnet åpnet  Norges første resirkuleringsanlegg for panteflasker. Foto: Ludvig Gundersen

Åpnet Norges første resirkuleringsanlegg for panteflasker: – Bør innføre en materialavgift på ny plast

Skal resirkulere over 500 millioner panteflasker hvert år i Norge.

Hittil har norske panteflasker blitt sendt utenlands for å få nytt liv. Nå har panteselskapet Infinitum og Veolia investert 220 millioner kroner i et av verdens mest moderne resirkuleringsanlegg, med kapasitet til å resirkulere 25.000 tonn plast årlig. Fabrikken ligger på Heia i Lillestrøm kommune.

LES OGSÅ: Ekstrem panteøkning i fjor

Miljøvennlig, sirkulær økonomi

– Dette er et viktig skritt på veien mot en komplett sirkulær økonomi for drikkeflasker i Norge. Nå slipper vi å sende flaskene våre utenlands for resirkulering, og det betyr færre trailere på veiene og reduserte utslipp, forteller administrerende direktør, Kjell Olav Maldum i Infinitum.

Resirkuleringsanlegget er nabo til Infinitums sorteringsanlegg, der flasker og bokser fra panteautomater i hele landet sorteres og komprimeres.

Saken fortsetter under bildet: 

Fabrikksjef hos Veolia Torben Beck (t.v) og Kjell Olav A. Maldum, Administrerende direktør i Infinitum (t.h) viste frem det nye anlegget til  finansminister Jan Tore Sanner. Foto: Katrine Lunke

– Den mengden energi som går inn i å produsere et fullverdig plastprodukt er vesentlig mindre enn om vi skulle produsert et nytt plastmateriale. Fabrikken bidrar også til at plasten ikke havner i naturen, i og med at man kan tjene penger på avfall, forteller fabrikksjef hos Veolia Torben Beck.

Hos Veolia blir flaskene vasket og smeltet om til plastpellets, som igjen selges til flaskeprodusenter som selger flaskeemner til bryggeriene.

Med en kapasitet på 70 tonn, fem døgn i uken kan det nye anlegget resirkulere 25.000 tonn plast årlig.

– Det er også mulig å utvide og oppgradere om det kommer mer, forteller Beck.

LES OGSÅ: Statsministeren på Avfall Norge-konferansen: – Avfallspolitikken vil få en ny rolle

Kjell Olav A. Maldum, Administrerende direktør i Infinitum. Foto: Ludvig Gunderse

Ber om ny avgift

Under åpningen av anlegget ytret Infinitum-sjefen at myndighetene bør innføre en materialavgift på ny plast.

– Vi vil at det skal bli mer lønnsomt for bryggeriene å velge flasker med en høy andel resirkulert plast. I dag lages mange flasker av ny plast, og det er ikke det beste for klimaet, sier Maldum.

Maldum forklarer at miljøavgiften for engangsemballasje, som ble innført på 90-tallet, har bevist sin rett og at at næringslivet har tatt ansvar når de får klare retningslinjer fra politisk hold.

– I dag gjør bransjen mye og tar ansvar, men det er krevende, for det koster litt mer å bruke resirkulert plast, enn ny plast.

– Vi ønsker at man skal gjøre om dagens grunnavgift til det man kaller en materialavgift. Det vil si at man skal gi næringslivet et økonomisk insentiv til å ta i bruk alt det vi samler inn og resikrulerer.

Slik mener han at man vil få gjenbrukt alt i det norske markedet.

– Vi er i god dialog med ministeren og han var klar på at ingen ting var hugget i stein. Så vi håper virkelig på at de kan vurdere dette på nytt når de skal inn i budsjettprosessen for 2021, sier Maldum.

LES OGSÅ: Vil bygge nytt forbrenningsanlegg på Senja

Sluttet sirkelen

Det var ikke tilfeldig at finansminister Jan Tore Sanner åpnet anlegget. Han var også den som pantet den første boksen i Infinitums pantesystemer i 1999.

– Anlegget viser at vi er i front i verden, og jeg gleder meg til vi tar ytterligere skritt i retning sirkulær økonomi, sa finansminister Jan Tore Sanner etter rundturen i den nye resirkuleringsfabrikken.

LES OGSÅ: Avfall Norge-konferansen: Rotevatn skrøt av kildesorteringsmerkingen

Returpunkt Farlig Avfall

Onsite Security Solutions AS

Emballasjepresser

EnviroPac AS

Bemannet kameraovervåkning

Onsite Security Solutions AS

Branndeteksjon

Onsite Security Solutions AS

Miljøpistolen® NITON XL2 Plus

Holger Hartmann As
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Biogass- og slambehandlings­­anlegg

Cambi ASA

Termisk hydrolyse av slam og bioavfall

Cambi ASA

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

Bemannet kameraovervåkning

Onsite Security Solutions AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.