Nyheter
Slik ser Oslos nye pose for plastavfall fra husholdningene ut. Foto: Renovasjons- og gjenvinningsetaten

Nå bytter Oslo til lilla plastavfallsposer

Denne uken får Oslos innbyggere melding om fargeskifte på posen for plastavfall.

De blå såkalte Optibag-posene har lenge vært en kilde til bekymring. Fargestoffet i posene reduserer kvaliteten på materialgjenvinningen av innholdet. Da Plastretur sa opp sin avtale med Oslo kommune og flere IKS-er i fjor, ble blåposen brukt som et av argumentene.

Måtte bytte

Oslo har benyttet posen siden 2009, men Renovasjons- og gjenvinningsetaten startet allerede i fjor vinter arbeidet med å erstatte posen.

LES OGSÅ: Vurderer alternativer til helblå poser

– Vi kan ikke sitte stille når vi har denne utfordringen. Derfor har vi kjørt prøver med «polkadottposer». Disse er i hovedsak gjennomsiktige, men med blå prikker, sa direktør Hans Petter Karlsen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten (REG) til Avfallsbransjen.no i januar i fjor.

Siden den gang er det innført et nasjonalt merkesystem for kildesortering, der plastavfall er fargekodet lilla. Det blir også løsningen for Oslos nye plastavfallspose.

Overgangsfase

Denne uken starter REG utsendingen av informasjon til husstandene om skiftet.

I løpet av de neste to ukene vil posene begynne å dukke opp i butikkene.

– Lageret vårt er tomt for blå poser i løpet av november, og etter det sendes det ut lilla poser. Men når en enkelt butikk er har lilla pose, kommer jo også an på hvor mange blå poser butikken/kjeden har på lager. Så det er vanskelig å spå når det utelukkende er lilla der ute, skriver kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen i REG i en epost til Avfallsbransjen.no.

Renovasjon i Grenland (RIG) og Helgeland Avfallsforedling (HEF) har tidligere i år byttet ut den blå posen. RIG valgte en såkalt polkadott-pose, som er gjennomsiktig med lilla prikker. HEF på sin side har gått over til store, gjennomsiktige sekker.

Det virker

En plukkanalyse hos HEF i august viste at feilsorteringen av plasteemballasje gikk ned fra 25 prosent til to prosent ved overgangen til gjennomsiktige sekker.

LES OGSÅ: Nær norgesrekord i rent plastavfall

– For hver kilo gjenvunnet plast, sparer man to kilo olje! Å kildesortere er en enkel vane alle klarer å få til i hverdagen. Når du og jeg sorterer plasten på riktig måte, hindrer vi at plasten havner på feil sted, sier kommunikasjonssjef Kjersti Kristoffersen i REG.

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Alles Miljø AS

Bunntømte & nedgravde avfallsbeholdere

EnviroPac AS

Poser & Sekker

EnviroPac AS

Komprimator

Alles Miljø AS
Måling av andel biogen og fossil CO2 ved hjelp av C14-metoden - FORCE Tecnologies

Biogen CO2-måling

Force Technology Norway AS

Kildesortering utendørs

EnviroPac AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.