Nyheter
Administrerende direktør Tony Clark i Avfall Sverige.

Avfallsbransjens adventskalender: Luke 17

Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss öppna luke 17 i Avfallsbransjens adventskalender.

Navn: Tony Clark
Stilling: Administrerende direktør Avfall Sverige

 

Hvordan vil du oppsummere 2021?

– Mycket har gått oss väl i händerna och vi har fått till stånd en ny utredning om producentansvar för förpackningar, regeringen har uppmärksammat illegal avfallshantering och resonerar mycket i enlighet med våra egna positioner samt har utlovat stöd till fortsatt biogasproduktion i nya budgeten. Detta sagt så har också många pålagor lagts på avfallshanteringen, däribland skatt på avfall till energiåtervinning och galloperande kostnadsökningar för EU-ETS för avfallsförbränning. Även utredningen om frival som ännu inte beslutats samt avskaffandet av producentansvar för returpapper har tagit mycket av vår och våra medlemmars tid i anspråk under 2021. Något som vi gärna lyfter är att vi har infört ett gemensamt skyltsystem för insamling och sortering av avfall, som även producenterna välkomnar.

Hvilke forventninger har du til 2022?

– Vi går in i ett valår och i och med den nyligen genomförda regeringsombildningen i Sverige så har valrörelsen redan kommit igång. Våra frågor ligger högt på den politiska agendan och vi förväntar oss att de kommer att vara centrala för den nationella politiken även under 2022. Som organisation fyller vi 75 år och vi kommer på olika sätt att uppmärksamma detta genom att visa på utvecklingen av svensk avfallshantering sedan 1947.

Det er åtte år igjen til 2030. Kommer vi til å nå klimamålene?

– Frågan har ju fått en otrolig uppmärksamhet, vilket är bra, men jag tror verkligen att vi alla måste göra mer och måste vilja steppa upp för att vi ska göra någon skillnad. Jag hoppas att vi under kommande år verkligen får se bevis för hur länder, företag, organisationer och andra samhällsintressenter tar krafttag och visar på handlingar som för oss mot vårt gemensamt mål. Vi har alltför länge hört vackra ord om vad som behöver göras men nu är det handlingar som gäller. Om alla gör sin del så tror jag definitivt att vi kan nå dit men som sagt, det kommer att krävas extraordinära ansträngningar och uppoffringar från de flesta.

Hva spiser og drikker du i julen?

– Jag äter traditionellt svenskt julbord, gärna mycket organsikt och lokalt producerat, stundtals varvat med pepparkakor och glögg.

Hvem vil du sende en julehilsen til? 

– Jag vill skicka en hälsning till våra norska medlemmar i Avfall Sverige, till kollegorna på Avfall Norge, till Sverige ambassadör i Oslo och till andra viktiga och nära samarbetsparter under året som Nordiska Ministerrådet, Municipal Waste Europe, EU-kommissionens Joint Research Center och FN:s utvecklingsprogram UNDP.

 

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Robuste, brukervennlige og 100% gjenvinnbare

Alles Miljø AS

Geotainer® – GTS-L

Allsidig avfallsløsning med tysk kvalitet

Alles Miljø AS

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Sverige mener alvor med sine miljømål

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.