Nyheter
Rolf-Ørjan Høgset, grunnlegger In the Same Boat

Avfallsbransjens adventskalender: Luke 11

På låven sitter nissen og åpner luke 11 i Avfallsbransjens adventskalender.

Navn: Rolf-Ørjan Høgset
Stilling: Grunnlegger In The Same Boat

Hvordan vil du oppsummere 2021?

– 2021 har vært et spennende år, ikke minst med tanke på miljø og bærekraft, kanskje mest av alt fordi vi har opplevd en bred erkjennelse og aksept for de utfordringene vi står ovenfor. Det er ikke lenger spørsmål om vi har alvorlige utfordringer, men om hvem som har ansvar og hvordan vi skal løse dem. In The Same Boat har ryddet mer enn 1500 km strandlinje og 250 tonn plast fra Norges strender i 2021 og vi har så vidt nådd 1000 tonn siden vi startet i 2017.  For oss har 2021 bydd på store oppdrag for Handelens Miljøfond og Rydd Norge-programmet, samtidig som vi har fått drive med både teknologi- og metodeutvikling, og bygget videre på samarbeidet vårt med befolkningen og næringslivet langs kysten, i kampen mot plasten i havet.

Hvilke forventninger har du til 2022?

– Jeg har forventninger om at myndighetene vil legge bedre til rette for en raskere utvikling mot sirkulær økonomi. Mitt sterkeste ønske er i så måte tung skattelegging av jomfruelige råvarer med tilsvarende subsidiering av gjenvunnede råvarer. På den måten oppnår vi sterke insentiver for sirkulær økonomi, og vi vil få både innovasjon og vekst i gjenvinningsindustrien slik at vi raskere kommer opp til et kritisk produksjonsvolum som også er kommersielt drivverdig uten subsidier. Tenk om arbeidet vi gjør med å rydde strender kunne vært finansiert med inntekter fra salg av plasten vi samler inn, og om plasten kunne blitt til nye produkter?

Det er åtte år igjen til 2030. Kommer vi til å nå klimamålene?

– Jeg er i utgangspunktet alltid optimist – ingenting er umulig, men jeg tror vi må tørre å tenke større enn det vi gjør i dag når det gjelder omfanget av endringer som må til for å nå målene. Vi klarer ikke å nå målet bare med små justeringer. Jeg tror også at reduksjon av forbruk er et element som må tas med, selv om det er tabu å snakke om i et samfunn som er basert på uendelig vekst. Kanskje vi bare må prise varer og tjenester ut fra den egentlige kostnaden, inkludert miljøkostnader – da vil brutto omsetning forbli, men faktisk belastning på naturressursene gå ned, i takt med redusert overforbruk av luksusvarer…

Hva spiser og drikker du til jul?

– I 11 måneder i året har jeg konvertert til bortimot ren vegetarkost, men i desember skeier jeg ut med tradisjonsrik norsk julemat, og det blir nok både ribbe, pinnekjøtt og noen gode måltid med fisk.  Forsiktig med alkohol, men en akevitt til ribba må til for at julefølelsen skal komme.

Hvem vil du sende en julehilsen til?

– Jeg vil gjerne sende en hilsen til Helene Lindberg, FOU-ansvarlig i NOPREC (Norwegian Plastic Recycling AS) og Containerservice Ottersøy AS, som tar i mot en stor andel av plasten vi plukker i strandlinjen. I samarbeid med plastinnovatøren Ogoori AS har de gjort prøveproduksjon med «vår» plast, som allerede er i bruk i produktet «Coast», et utemøbel fra Vestre.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Robuste, brukervennlige og 100% gjenvinnbare

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Vegen mot ei grønare framtid

Harald Nyland, Sunnfjord Miljøverk

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.