Nyheter
Seniorkonsulent Håkon Jentoft, NIRAS

Avfallsbransjens adventskalender: Luke 9

Det var julekveld i skogen og Avfallsbransjen åpner niende luke i adventskalenderen.

Navn: Håkon Jentoft
Stilling: Seniorkonsulent NIRAS

Hvordan vil du oppsummere 2021?

– For meg personlig har 2021 vært et spennende år. Jeg takket ja til tilbud om å starte som konsulent i NIRAS. Jeg har jo stort sett sittet på andre siden av bordet og bestilt utrednings- og utviklingstjenester. Nå skal jeg levere. Oppstarten med hjemmekontor uten å treffe nye kollegaer var spesiell. Jeg er glad jeg ikke startet i min første jobb med hjemmekontor. Rent avfallsfaglig opplever jeg at oppstart av mange store endringer i avfallsbransjen er avhengig av varslede endringer av rammebetingelsene. Dette gjelder for krav om utsortering, etter sortering av restavfall, satsing på biologisk behandling enten det er biogass eller andre nye spennende behandlingsformer, finansiering av CO2 rensing med mer. Heldigvis er det mange aktører som starter endringsprosessene uavhengig av statlige rammebetingelser, men å få på plass de varslede endringene er viktig for å få fortgang i utviklingen.

Hvilke forventninger har du til 2022? 

– Jeg er mest spent på hvordan EU-systemet vil gå videre med produktregulering. Green Deal-pakken flyttet innsatsen fra avfall til produkt. Men dette er komplisert, både faglig og reguleringsmessig. Uansett vil det påvirke hvilken oppgave avfallsbransjen får i 2030, og hvordan vi skal løse oppgaven. Dette blir spennende.

Det er åtte år igjen til 2030. Kommer vi til å nå klimamålene?

– Tja, det er jeg usikker på. Dels fordi jeg ikke har kunnskap og oversikt over alt som må på plass. Og dels er jeg skeptisk når vi ikke i 2021 ser en tydelig nedgang i energi- og ressursforbruk. Og overgangen til elektrisitet møter jo noen begrensninger, det ser vi i disse tider. Jeg er optimist av natur, men er nok litt tvilende til at vi når målene. Men kanskje det ikke er det viktigste å nå målet så lenge retning og utvikling går riktig vei?

Hva spiser og drikker du til jul?

– Normalt pinnekjøtt med øl og akevitt. Men etter konsultasjon med mine foreldre på 93, har vi besluttet å ha noe litt lettere mat i år. Det blir hjorterygg med sopp og tyttebær, is med varme blåbær til dessert. Alt lokalt fra hytten vår i Os, rett sør for Bergen. Og en god Rhone vin til hjorten.

Hvem vil du sende en julehilsen til?

– Siden jeg er opptatt av hva som skjer i EU, har jeg lyst til å utfordre Secretary General Vanya Veras i Municipal Waste Europe. Hun har en fantastisk oversikt over hva som skjer i EU systemet og kanskje også med et skråblikk på Norge og Norden. Og siden jeg etterlyser statlig rammebetingelser er det jo naturlig at jeg utfordrer Hege Rooth Olbergsveen i Miljødirektoratet. Hun sitter på svaret til mange av rammebetingelsene som skal på plass fremover.

 

 

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Robuste, brukervennlige og 100% gjenvinnbare

Alles Miljø AS

Geotainer® – GTS-L

Allsidig avfallsløsning med tysk kvalitet

Alles Miljø AS

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Vegen mot ei grønare framtid

Harald Nyland, Sunnfjord Miljøverk

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.