Nyheter
Dunja Sayyed, overingeniør farlig avfall og sikkerhetsrådgiver. Oslo REG. Foto: Ludvig Gundersen

Oslo Reg vil be om fritak for krav om at fyrverkeri må oppbevares i vann

Dunja Sayyed, overingeniør farlig avfall og sikkerhetsrådgiver i Oslo REG, bemerket flere bekymringer for forskriften om mottak av fyrverkeri under Farlig avfallsseminaret denne torsdagen.

Etter planen vil kommunale avfallsmottak bli pålagt å ta imot fyrverkeri i kategoriene F1, F2 og F3 fra 1. juli 2022. Med noen måneder igjen til ikrafttredelse er det mye som fremdeles er uklart hva gjelder innhold og ikke minst hvordan avfallsaktørene skal håndtere denne nye typen farlig avfall. Dette var også den hete poteten under Farlig avfallsseminaret som foregikk i Oslo denne torsdagen.

Flere usikkerheter

I sitt innlegg under konferansen presenterte Dunja Sayyed, overingeniør farlig avfall og sikkerhetsrådgiver i Oslo REG, hvordan de i Oslo gjør seg klar til de nye kravene.

Returkraft-brannen: – Ingen annen kilde enn tankbilen

Sayyed drøftet også hvilke utfordringer de ser. Blant annet krav om fuktig emballering av fyrverkeri, noe som skal være et av de foreslåtte kravene i forskriften om mottak av pyrotekniske artikler fra DSB.

– For oss i farlig avfallsbransjen er det å bruke vann som emballeringsmiddel ikke veldig kjent. I alle fall ikke hos oss, vi pleier ikke å putte noen typer mottatt farlig avfall i vann, sa Sayyed fra scenen.

Spørsmål om eierskap

Videre kommer spørsmålet om eierskap.

Farlig avfallsseminaret 2022: Derfor samles «hele» Norge i Oslo

– Hvem eier vannet etter at fyrverkeriet har blitt hentet? Skal vi levere kassen med vann og fyrverkeri til NFFs bedrift som innhenter, eller går det til vår nedstrøm? Skal vi bare plukke ut fyrverkeriet? Hvor ofte skal vi bytte vann? Hva skjer med vannet om det viser seg å være forurenset?

Spørsmålene var mange.

– Dette har vi ikke svar på, understreket hun.

Vil ha fritak

Sayyed forteller at Oslo REG har planer om å sende inn et arbeidsdokument til DSB der de skal prøve å få til et fritak for det foreslåtte kravet om fuktig emballering og oppbevaring.

– Istedenfor vil vi foreslå et annet middel som tilfredsstiller samme sikkerhetskrav med tanke på brann, sier Sayyed.

Et alternativ, mener Sayyed, kan være vermikulitt, et uorganisk mineral.

– Vermikulitt kunne vært en alternativ løsning for oppbevaring av fyrverkeri istedenfor vann. Vi vet at vermikulitt er et uorganisk mineral med ganske dårlige varmeledningsegenskaper og brukes også i bransjen ved emballering av litiumbatterier, til og med skadede batterier. Om dette kan brukes, gjenstår og se.

Ved bruk av Vermikulitt vil fyrverkeriet som tas imot ved avfallsmottakene holdes tørt, og man kan da hindre at fyrverkeriet løser seg opp, noe som flere aktører har problematisert.

Allerede i gang med dokumentet

Til Avfallsbransjen.no forteller Sayyed at de allerede er i gang med arbeidsdokumentet.

Planen videre er å å utføre prøvetagning og testing av hva som skjer med vannet, om det brukes som emballasje for fyrverkeri.

Relaterte artikler

Tokammer KGH-2B

NTM Trailer & Tipp AS

Nobel serien

EnviroPac AS

Tracerco PED+ Dosimeter

Holger Hartmann AS

WS 1001

OP System Norge AS

SM 620 SA Plus

OP System Norge AS

SST 1525

OP System Norge AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.