Nyheter
Fagansvarlig for farlig avfall Henrikke Raasok i ROAF. Foto: Ludvig Gundersen

Utfordringene står i kø for ombruk av farlig avfall

Flere avfallsselskaper vurderer videresalg av farlig avfall som innleveres til gjenbruksstasjonene. – Men det er mange utfordringer, sier fagansvarlig Henrikke Raasok i ROAF.

Halvbrukte malingsspann, en rest med rødsprit eller en halv limtube. Rundt omkring på landets avfalls- og gjenvinningsstasjoner vurderes det å starte salg av brukte kjemikalier. Først ut var IVAR i Stavanger.

Norsk forening farlig avfall (NFFA) har utarbeidet en egen veileder for kommunale mottak som ønsker å starte med salg av farlig avfall-rester.

Kunden vet ikke hva de leverer

For selv om det er god sirkulærøkonomi og bærekraftig at noen andre kan bruke opp det halve malingsspannet, så er det store utfordringer knyttet til det.

Farlig avfallsseminaret 2022: Derfor samles «hele» Norge i Oslo

– Kunden har ofte ikke anelse om hva de leverer inn og produktene kan ha endret seg siden de ble kjøpt. Det blir kaldt på vinteren og maling for eksempel, tåler ikke kulde. Det tenker ikke kunden på. Så det krever at vi kontrollerer avfallet vi får inn før det eventuelt selges videre, sa fagansvarlig Henrikke Raasok i ROAF da hun holdt innlegg om temaet på Avfall Norges seminar om farlig avfall torsdag.

ROAF har til nå ikke startet videresalg av farlig avfall-produkter, men vurderer det som en mulighet dersom det legges til rette for det.

Skal hjelpe kommunene å selge «brukt» farlig avfall

Raasok pekte på at det vil kreve en del ressurser fra avfallsselskapet, ikke minst til dokumentasjon og informasjonsinnhenting.

Ressurskrevende

Dersom kunder skal kunne kjøpe produkter med farlig avfall fra en gjenbruksstasjon, må stasjonen sikre seg at produktet både er lovlig i salg, at innholdet faktisk stemmer med deklarasjonen, at emballasjen er trygg og at det har vært oppbevart i tråd med produsentens krav.

Returkraft-brannen: – Ingen annen kilde enn tankbilen

– Så er jo spørsmålet hvor mye tid vi skal sette av til ombruk. På mottaket vårt bruker vi mye tid på å sortere farlig avfall. Så vi har egentlig ikke så mye tid til annet enn det, i alle fall ikke i høysesong, sier Raasok.

Vår konklusjon er at vi ikke ser noe problem med videresalg, så lenge det følger de gjeldende lover og regler, sier Raasok.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Robuste, brukervennlige og 100% gjenvinnbare

Alles Miljø AS

Geotainer® – GTS-L

Allsidig avfallsløsning med tysk kvalitet

Alles Miljø AS

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Kall en spade en spade

Anja Ronesen, RENAS AS

Vegen mot ei grønare framtid

Harald Nyland, Sunnfjord Miljøverk
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.