Nyheter
Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap). Foto: Ludvig Gundersen

Klemetsrud-salget kan påvirke fremtiden til Haraldrud

Salget av Fortum Oslo Varme til Hafslund, Infranode og HitecVision sikrer karbonfangst på forbrenningsanlegget på Klemetsrud. Fremtiden til Oslos andre forbrenningsanlegg er fortsatt uklar.

Oslo kommune og de nye eierne av avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud har sikret restfinansieringen for å starte fullskala karbonfangst på anlegget fra 2026. Prislappen for bygging og ti års drift har nå kommet opp i 9,2 milliarder kroner, kunne byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen fortelle på dagens pressekonferanse.

– En historisk dag for Oslo

Det er 2,4 milliarder mer enn estimatet som ble lagt frem da Solberg-regjeringen presenterte det nasjonale karbonfangstprosjektet Langskip høsten 2020. Det nåværende estimatet er et såkalt P85-estimat, som innebærer at det er 85 prosent sannsynlig at det ikke kommer ytterligere overskridelser.

Karbonfangst på Klemetsrud vil redusere Oslos CO2-utslipp med 400.000 tonn årlig fra 2026.

– Klemetsrud forbrenningsanlegg står for 14 prosent av Oslos klimautslipp. Det tilsvarer utslipp fra 200.000 personbiler årlig. Dette kan vi ikke fortsette med. Skal vi stanse klimaendringene må vi forandre måten vi gjør ting på, sa Johansen på pressekonferansen.

Må ha karbonfangst på Haraldrud

I en utredning som Renovasjons- og gjenvinningsetaten og Oslo Economics en rapport om fremtidige driftsmodeller for Oslos andre forbrenningsanlegg, Haraldrud, konkluderes det med at Oslo ikke vil nå sine klimamål uten at også det anlegget får karbonfangst.

Denne pipa står i veien for Oslos klimamål

«Det vil ikke være mulig å oppnå kommunens klimamål med videre drift av dagens anlegg», heter det i vurderingen av alternativet for å videreføre dagens drifts- og eiermodell. «Alternativet vil ikke gjøre at man når klimamålene uten store investeringer i ombygging eller nybygg», står det rapporten.

– Altså denne dagen i dag handler om Klemetsrud-anlegget og hvordan vi skal realisere CO2-fangst der. Og så må vi nok komme tilbake til hva som skal skje med Haraldrud videre. Det er også Miljø- og samferdselsbyrådets ansvarsområde. Så jeg tror ikke jeg skal begi meg ut på å svare på akkurat hvordan det går fremover, sa Evensen på spørsmål fra Avfallsbransjen.no.

Haraldrud-anlegget ble bygget i 1967 og må gjennom betydelige oppgraderinger.

Må oppgraderes

– Nå nærmer det seg en tid hvor det anlegget enten må bygges helt om eller at det må saneres og bygges et helt nytt. Rett og slett fordi det har den alderen det har. Vi må følge opp med en tilstandsrapport, slik at vår anbefaling om å avvente står seg og ikke faller på grunn av anleggets tilstand, fortalte direktør Hans Petter Karlsen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i desember i fjor.

Fortum selger seg ut av Fortum Oslo Varme – Se pressekonferansen her

Klemetsrud-anlegget har i dag tilstrekkelig kapasitet til å overta avfallet fra Haraldrud. En mulighet er derfor å legge ned Haraldrud-anlegget og la Klemetsrud ta seg av all avfallsforbrenningen i Oslo.

Dersom bystyret, Konkurransetilsynet og ESA godkjenner avtalen, vil de tre nye eierne overta forbrenningsanlegget og starte byggingen av karbonfangstanlegget i løpet av sommeren.

 

 

Relaterte artikler
Relaterte artikler fra Small Step Media nettverket
Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Takk, Karen

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Marianne Langvik, Biokraft
Nyheter fra Small Step Media nettverket
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.