Bransjestemmer
Kaj Pihl er miljø-og gjenbruksrådgiver i UFF

Misvisende fra Måge og Grimstad Klepp

Virkeligheten rundt miljøpåvirkningen av donerte klær, er en mye mer kompleks sak enn det de to gir uttrykk for, skriver miljø- og gjenbruksrådgiver Kaj Pihl i UFF.

Viser til innlegg publisert i Avfallsbransjen 25. april 2023 fra fagrådgiver Jens Måge og professor Ingun Grimstad Klepp om overproduksjon av klær i verden.

Først av alt.

UFF Norge er enig med de to i at det er en altfor stor global produksjon av klær og tekstiler. Denne overproduksjonen er med på å øke miljø- og klimaproblemene i verden. Vi og andre veldedige organisasjoner som driver med innsamling av brukte tekstiler og brukt tøy er midlertid forundret over Måge og Grimstad Klepps bruk av tall. Dette har vi forsøkt å korrigere før, men tydeligvis til ingen nytte.

Måge og Grimstad Klepp gjentar i sin kronikk i Avfallsbransjen at «97% av alt som samles inn/doneres av brukt tøy og tekstiler eksporteres til et mettet globalt marked».

Dette er altså ikke riktig.

97 % av alt brukt tøy og tekstiler blir eksportert til fortrinnsvis europeiske sorteringssentraler. Ved disse sentralen blir det tøyet som er brukbart sendt videre til gjenbrukssalg i Norge, Europa for øvrig, men også til Afrika.

Det tøyet som ikke blir funnet godt nok til å gjenbrukes sendes altså ikke videre, men blir behandlet som tekstilavfall i de respektive landene der sorteringssentralene ligger. Disse europeiske landene har utbygde avfallssystemer til å ta seg av tekstilsøppel. Dette i motsetning til land i Afrika som er uten utbygde avfallssystemer. Der havner alt avfall, også tekstiler, på søppelfyllinger. En hovedårsak til dette er fattigdom.

Virkeligheten rundt miljøpåvirkningen av donerte klær, er en mye mer kompleks sak enn det de to gir uttrykk for. Forenkling kan lett skape misforståelser. Donerte klær er som vi ser ikke det samme som hverken bare brukte klær eller bare tekstilavfall.

Den EU rapporten som Måge og Grimstad Klepp refererer til skiller heller ikke klart mellom gjenbrukbare klær og tekstilavfall.

Donerte klær sparer miljøet når resirkulering av klærne erstatter den ekstreme miljøskadelige produksjonen av nye klær. Og folk i Afrika trenger klær de også, som oss.

For afrikanere med liten økonomi kan alternativet til billige og gode, brukte klær fra Europa og Norge være dårligere masseproduserte nye klær produsert i Kina.

Dette bør Måge og Grimstad Klepp ta innover seg, i stedet for nok en gang forsøke å mistenkeliggjøre UFF og andre veldedige organisasjoner som hvert år bidrar med mange ti-talls millioner i bistand til utviklingsprosjekter i ulike land i Afrika.

Tilpassede komprimatorløsninger

Alles Miljø AS

NITON XL5 Plus

Holger Hartmann As

Ferskvareposer

Naturabiomat AS
skyfish prøvetaking probe dadolab

QAL2/AST måling

Force Technology Norway AS

Kanalpresser / Horisontalpresser

EnviroPac AS

Avfallsbeholdere fra SULO

EnviroPac AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.