Vil kunne ha behov for 100 slike anlegg til i Europa
Tirsdag 7. juni går Den Store Sirkulærkonferansen 2022 av stabelen. Her er karbonfangst et sentralt tema.
Forbrenningsanlegget til Hafslund Oslo Celsio, tidligere Fortum Oslo Varme, på Klemetsrud i Oslo, står for mellom 15 og 17 prosent av Oslos klimagassutslipp, men det skal det nå bli en slutt på. Finansieringen er på plass, og over sommeren begynner byggingen av verdens første karbonfangstanlegg ved et avfallsforbrenningsanlegg.
https://cnytt.no/2022/05/16/programmet-til-den-store-sirkulaerkonferansen-er-ute-se-hvem-som-kommer-her/
Vil fremdeles være behov for forbrenning
Anlegget på Klemetsrud håndterer rundt 330.000 tonn avfall årlig fra både Oslo, kommunene rundt hovedstaden og noe internasjonalt avfall. Dette blir brent og overskuddsenergien benyttes til strøm og varme som går inn i fjernvarmesystemet i byen.
– Selvfølgelig ville det vært best om vi hadde sluttet å produsere avfall, og vi må jobbe og gjøre alt vi kan for å redusere mengden avfall vi skaper. Vi må gjenbruke og resirkulere mer, men det vil alltid være en siste restfraksjon som ikke kan eller bør resirkuleres, og det er det vi tar hånd om her, forteller Markus Sebastian Hole, rådgiver for rammevilkår i Hafslund Oslo Celsio.
Står for store utslipp
Selv om det er deponiforbud for de fleste typer avfall i Skandinavia, så er deponering av avfall likevel praksis flere andre steder i verden. Enorme berg med avfall som skaper store utfordringer som lokal forurensing, samtidig som deponier er en stor kilde til utslipp av metangass – en svært potent drivhusgass.
– Avfall er et problem over hele verden. Fem prosent av verdens globale CO2-utslipp kommer fra avfallshåndtering og i de fleste steder i verden ender avfallet på dynga. Vi kan vise alternativet; hvor vi har trygg og forsvarlig avfallshåndtering i tillegg til at vi fjerner CO2-utslipp og eventuelle miljøgifter som ligger i avfallet, sier Hole.
Fjerner 90 prosent av utslippene
Med karbonfangstanlegget på Klemetsrud vil de ta ut røykgassen fra avfallsforbrenningen etter dagens renseprosess, men før den slippes ut av pipen – slik fjernes 90 prosent av utslippene.
– I karbonfangstprosessen vil vi fange CO2en med en væskeløsning som binder seg til CO2-molekylene, deretter vil vi skille ut molekylene fra væsken som blir gjenbrukt en rekke ganger, mens CO2en blir komprimert og gjort flytende, forklarer Hole.
Den flytende CO2en vil så fraktes med elektriske lastebiler til Oslo Havn. Der den gjennom fangst og lagringsprosjektet Northern Lights vil bli fraktet med båt til Øygarden og derfra pumpes ned i havbunnen, 2.600 meter under havbunnen i Nordsjøen. Denne vil på sikt bli solid og ende opp som stein.
Vil være behov for flere anlegg
Hole forteller at det i Europa er 500 anlegg som ligner på Klemetsrud, som også kan benytte CO2-fangst-teknologien de har vunnet frem.
– Skal Europa nå sine resirkulerings- og deponimål må vi kanskje ha ytterligere 100 anlegg til på denne størrelsen, sier Hole, og legger til:
– Med den teknologien, som vi planlegger her, kan man bli kvitt avfallsdyngene med avfallsforbrenning og energigjenvinning, man kan bli kvitt utslippene ved å kombinere det med CO2-fangst og du kan gjøre deg mindre avhengig av importerte fossile brensler ved å produsere energi av det avfallet du har.
Følg med 7. juni
Tirsdag 7. juni går Den Store Sirkulærkonferansen 2022 av stabelen i Oslo. Her er karbonfangst og bruk og lagring et sentralt tema fra klokken 12:00.
Konferansen kan følges både fysisk og digitalt, og her vil man kunne få høre:
- Norges nye konkurransekraft, Frederic Hauge, stifter, Bellona
- Gevinst ved karbonfangst på Klemetsrud, Ole Martin Moe, senior prosjektleder, COWI/Fortum Partners
- En CO2-terminal med mange muligheter, Tore Auensen, Borg CO2-terminal
- Gjenbruk av karbon som klimaløsning, Anne Marit Post-Melbye, fagsjef industri, ZERO
- Alt som kan lages av olje kan lages av CO2, Bård Bergfald, CEO, Bergfald Miljørådgivere
Sesjonen avsluttes med panelsamtalen "Hvordan skal Norge bidra til global karbonfangst og lagring?". Samtalen ledes av Camilla Brox fra CCUS Norge.
Meld deg opp til konferansen her: Den Store Sirkulærkonferansen 2022