Norsk Spesialolje utvider for å avhjelpe underkapasitet i markedet
-Det er underkapasitet på behandling av forurenset vann i Norge. Hovedfokuset vårt er optimalisering av drift og utvidelse av anlegget som er ferdig i 2025, for at vi kan håndtere mer av avfallet vi produsere i Norge, sier markeds- og forretningsutvikler Jakob Langballe i Norsk Spesialolje.
I Bamble har Norsk Spesialolje(NSO) anlegg med tilgang til overskuddsenergi (spillvarme) fra nabobedriften. Før NSO etablerte seg, brukte nabobedriften ressurser på å kjøle varmtvann fra sine prosesser. NSO utnytter nå dette varmtvannet til å destillere forurenset vann under vakuum samtidig som vannet blir kjølt tilfredsstillende. NSO kan derfor tilby rensing av komplisert vann med ekstremt lavt karbonavtrykk. Dette er gjenvinning fordi vann som slippes tilbake til sjø går tilbake til sin opprinnelige funksjon. Gjenvinning med et så lavt karbonavtrykk fra prosessen er ofte vanskelig å oppnå, så det mener Norsk Spesialolje vi er et godt tilbud til et marked med bærekraft i fokus.
Renser med destillering
-Vi renser sterkt forurenset vann med en energikrevende teknologi som destillerer vannet. En relativt ren fase inntar dampform og går videre i renseprosessen vår, mens mesteparten av forurensningen blir oppkonsentrert. Fordelen er at det er den mest robuste renseteknologien tilgjengelig, sier markeds- og forretningsutvikler Jakob Langballe.
-Anbudene skal jo reflektere klima og miljø. Flere leverandører vi har snakket med mener vektlegging kan være tilfeldig. Hva mener du?
-Jeg er ikke alene i å mene at priskriteriet ofte får gjennomslag med mindre det ligger klare svakheter i de andre kriteriene hos tilbyder. Det er åpenbart positivt at klima og miljø blir fremmet i anbudsprosesser, men det krever en god vurdering av tilbydernes løsning. Det er jo også mulig å få unntak fra denne bestemmelsen på det som kan bli oppfattet som relativt vagt grunnlag. Det kreves betydelig kunnskap og erfaring for en innkjøper å kunne skille en billig og mindre god behandlingsløsning fra en bedre og dyrere løsning, sier Jakob Langballe i Norsk Spesialolje.
Opplevd endringer i kontraktstildelinger
-Vi har opplevd at billige og mindre gode løsninger har blitt tildelt kontrakt, hvor de i senere tid har måttet gå tilbake til en dyrere løsningen fordi tildelt tilbyder ikke kunne oppfylle kontrakten, sier Langballe.
Han legger til at det kan være et betydelig prishopp hvis kvalitet, klima og miljø vektes høyere og innkjøpere må derfor ha kunnskap og spillerom til å gjenkjenne og tildele basert på dette.
Krav til bestillerkompetanse
-Det hjelper eksempelvis ikke å transportere avfall med elektriske lastebiler når behandlingsløsningen for avfallet ikke er optimal. Når du i tillegg til disse problemstillingene har lave budsjetter å forholde seg til, blir det en vanskelig oppgave for innkjøpere, sier Langballe og vektlegger behov for bestillerkompetanse.
-Hvilke trender ser du på utviklingen av nye maskiner, tjenester og utstyr generelt nå?
-Siden vi planla utbyggingen av anlegget vårt i 2012, har det skjedd en utvikling i utnyttelse av eksisterende ressurser i prosessanlegg. De fleste bedrifter vil nå av naturlige årsaker vektlegge å utnytte energien de produserer i prosessene, og videreutvikle restprodukter og avfall mer. Alt dette gjøres uansett med hensikt å kutte kostnader eller bringe verdi til restprodukter, men har også en god klima- og miljømessig effekt, sier markeds- og forretningsutvikler Jakob Langballe i Norsk Spesialolje AS.
Enova-støtte bør endres
-Enova tildeler jo også støtte på bakgrunn av utnyttelse av eksempelvis spillvarme. Problemet for mange er at støtten er forbehold prosjekter som er avhengig av støtten for å være attraktive. En støtte uten det forbeholdet vil uten tvil satt i gang gode miljømessige prosjekter raskere i vårt tilfelle. Det finnes løsninger som bidrar positivt både økonomisk og klima- og miljømessig, men som fortsatt kan trenge drahjelp og risikoavlastning, sier Langballe.
-Bærekraftsrapportering kommer for fullt nå – påvirker det Norsk Spesialolje på noen måte?
-Vi er ikke omfattet av bærekrafts rapporteringskrav med mindre noe endrer seg, men vi legger uansett bærekraft bevisst til grunn i hva vi kjøper inn og hvordan vi drifter. Vi er helt avhengig av å kunne rapportere behandlingsmetoder og sluttstasjon for avfallet vi mottar til våre kunder som igjen har omfattende bærekraftrapportering. Vi har derfor systemer på plass for å gi et godt datagrunnlag til våre kunder. Uansett tilstreber vi mest mulig gjenvinning av avfallet vi mottar, men det er ofte begrenset av kapasitet hos oss selv eller hos underleverandører, sier Langballe.
-Noe annet du har lyst til å si til markedsaktørene?
-Som med andre avfallsfraksjoner har det vært underkapasitet på behandling av forurenset vann i Norge. Dette er nå satt ytterligere under press når eksport av avfall blir vanskeligere. Hovedfokuset vårt er derfor på optimalisering av drift og utvidelse av anlegget som vil stå klart ila. 2025 så vi kan bidra til å håndtere mer av avfallet vi produsere i Norge lokalt, avslutter markeds- og forretningsutvikler Jakob Langballe i Norsk Spesialolje AS.
Om Norsk Spesialolje:
Etablert i 1984 med fokus på mottak og behandling av spillolje. I 2024 er Norsk Spesialolje AS (NSO) spesialist på mottak og behandling av spillolje og forurenset vann, med anlegg i Moss og Bamble. NSO har et hovedfokus fremover på å rense sterkt forurenset industrielt prosessvann og vann fra offshorenæringen før det slippes ut til sjø. I mange tilfeller er det eneste alternativet til renseteknologien NSO å sende vannet til forbrenningsovnen.