Bransjestemmer
Det er spennende tider for avfallstrevirke i Europa, sier Ralf Schopwinkel fra Geminor.

Ny trend i bruken av avfallstrevirke i Europa

Å resirkulere eller ikke å resirkulere – det er spørsmålet: Å bytte ut tømmer med avfallstrevirke er en voksende trend som oppfyller den politiske ambisjonen i Europa. Det fulle potensialet for materialgjenvinning er likevel langt ifra oppnådd

EU-kommisjonen (EC) har i en tid presset på for å øke den sirkulære økonomien innen materialgjenvinning i Europa, og har satt et mål på 65 prosent innen 2025. Et viktig element i denne ambisiøse målsetningen er avfallstrevirke, som hovedsakelig brukes til produksjon av sponplater for møbel- og byggebransjen. Utnyttelsen av avfallstrevirke som råstoff i produksjonen av sponplater vokser stadig, og nådde nesten 10 millioner tonn i 2019.

Ralf Schopwinkel fra Geminor.

Prosessen med å implementere avfallsvirke i en sirkulær økonomi startet i sponplatebransjen for rundt 15 år siden. I dag bruker neste alle sponplateprodusenter i Europa avfallstrevirke i produksjonen, eller planlegger å gjøre dette i nær fremtid. I tillegg investerer større anlegg i teknologi som renser avfallstrevirke for gjenvinning for å sikre at mer avfallstrevirke kan bli til nye produkter. Dermed finnes det et potensial for å produsere sponplater som inneholder opptil 100 prosent resirkulert treverk i ganske nær fremtid.

Det er dukket opp en ny trend i bruken av avfall i Europa. Vi legger merke til at det gradvis blir benyttet mer avfallstrevirke i produksjonen av OSB (Oriented Strand Boards), plater som er mye brukt i bygging av prefabrikkerte hus rundt om i Europa. Dette er en ny milepæl for markedet og øker etterspørselen etter avfallstrevirke ytterligere.

Vi ser også en ny trend fra offentlig sektor i Norden. Mange kommuner tilbyr avfallstrevirke med en forutsetning at det skal brukes som råstoff for materialgjenvinning, noe sponplatebransjen tilbyr. Dette er et tiltak i arbeidet med å nå nasjonale mål for gjenvinning.

Energi- eller materialgjenvinning?

I dag brenner energi- og fjernvarmeanlegg treavfall som en del av drivstoffblandingen i flere Europeiske land. Potensielt sett kan energiprodusentene og sponplateprodusentene etter hvert konkurrere om avfallstrevirket, med de priskonsekvensene det medfører.

I dag ser vi at markedet trenger effektive løsninger for å sikre gjenvinning av alt avfallet i omløp. Hva som kan brukes og hvor, har også med kvaliteten på avfallet å gjøre, noe som gjør det viktig å se på energigjenvinning som en nødvendig løsning i omsetningen av avfallstrevirket. For øyeblikket ser vi at det finnes tilstrekkelig materiale tilgjengelig til å forsyne både sponplatebransjen og energigjenvinningsmarkedet.

En global vare

– Avfall pleide å være en lokal handelsvare. Nå er den i økende grad global.

Ralf Schopwinkel, Geminor

For å kunne optimalisere bruken av avfallstrevirke trenger vi felles forskrifter og standarder for å forhindre store svingninger i markedet.

Dette vil muliggjøre en flytende strøm av avfall mellom landene – fra de som har begrenset resirkuleringskapasitet til de med høyere kapasitet. I tillegg må vi fremover være bedre forberedt på å kontrollere produksjon og etterspørsel ved å lagre og tilrettelegge avfallstrevirket på en effektiv måte.

NaturaPackaging®- Poser for frukt og grønt

Naturabiomat AS

Biomat® avfallssekker og linere

Naturabiomat AS

RT-30 håndholdt monitor for måling av radioaktivtet

Holger Hartmann As

Tracerco PED+ dosimeter

Holger Hartmann As

Slik leverer du båten

Viking Gjenvinning AS

Returpunkt Farlig Avfall

Onsite Security Solutions AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste

Overflate bunntømt

Alles Miljø AS

Henger og Slep

NTM Trailer & Tipp

Grønne råd

Lin advokater

Farlig avfall og elektronisk avfall

EnviroPac AS

Deler og tilleggsutstyr

Nordcon As
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.