Nyheter
Flere punkter fra EUs aksjonsplan for sirkulærøkonomi har lekket. Foto: Andrzej Bochenski, ImaginAIR /EEA

Avfallsdøgnet 10.02.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Forbereder seg på EU-krav

Avfall Norge gjør seg klar til å arbeide opp mot EU etter at deler av EU-kommisjonens aksjonsplan for sirkulærøkonomi har lekket. Rapporten gir produsenter betydelig større ansvar for utviklingen enn hva tilfellet er i dag, og ambisjonen er å halvere restavfallsmengden fra kommunalt og privat avfall i løpet av de neste ti årene. Cecilie Lind, direktør i Avfall Norge, sier til eget nettsted at det er et svært ambisiøst initiativ fra EU som må tas på alvor.

Ingen ny etterforskning

Øst politidistrikt ser foreløpig ingen grunn til å gjenåpne etterforskningen mot Norsk Gjenvinning og grunneieren etter leirraset på Sørum i 2016 som kostet tre mennesker livet (https://avfallsbransjen.no/2020/02/10/ingen-ny-etterforskning-etter-dodsraset/). Saken ble etterforsket av lokalt politi, men ble henlagt i desember 2018. I etterkant av henleggelsen har både eksperter fra NGI og LO reagert. Påtaleansvarlig Mona Hertzberg i Øst politidistrikt, sier til Avfallsbransjen.no at det så langt ikke har vært aktuelt å gjenoppta etterforskningen.

Studietur til Danmark

I forrige uke tok Norsirk med seg representanter fra norske kommuner til Danmark for å vise fram en presse som skal gjøre EPS lettere å håndtere. I dag går mesteparten av EPS til forbrenning fremfor gjenvinning, fordi EPS må komprimeres før det finnes en fornuftig løsning for det. Denne komprimeringen er dyr. Nå har Norsirk signert en avtale med danske EPS Recycle for å importere to slike presser, som norske kommuner kan ha nytte av.

Vil at staten skal kjøpe NOAH

Herøya Arbeider-forening krever at staten kjøper avfallsselskapet NOAH fra Bjørn Rune Gjelsten. Det melder Varden. Slik mener foreningen det blir sikret et nasjonalt deponi for farlig avfall, og at det ikke legges til Brevik. Med statlig drift og eierskap forsvinner de kommersielle interessene, og Herøya Arbeider-forening mener det er jakten på profitt som er årsaken til at NOAH har sett på Brevik som eneste alternativ til nytt deponi. Direktør i NOAH, Carl Hartmann, sier det ikke er noen reell diskusjon om salg av hele selskapet, men at de har åpnet for statlig eierskap av deponiet i Brevik, uten å ha fått positiv respons fra myndighetene.

Svenske plastposer kan koste syv kroner

Nylig vedtok den svenske Riksdagen å legge skatt på tre kroner på plastposer, skriver NRK. Det koster allerede to til tre kroner å kjøpe en plastpose i Sverige, så med den nye skatten og moms, vil prisen ende på seks eller sju kroner. Skattens hensikt er å minske mengden plast og plastavfall. Avgiften innføres 1. mars, men vil ikke være virksom før 1. mai. De svenske myndighetene regner med at avgiften vil ta inn 2,9 milliarder kroner i året.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!