Nyheter
Klemetsrud Energigjenvinningsanlegg
Klemetsrud Energigjenvinningsanlegg i Oslo.

– Gjenvinning avhengig av forbrenningsanlegg

De siste to årene har mangel på energigjenvinningsanlegg i Europa før til mindre materialgjenvinning, mener bransjeorganisasjonen EuRIC.

Varskoet fra EuRIC kommer i forbindelse med høringsrunden til EU-kommisjonens Green Deal. Organisasjonen som representerer 5500 gjenvinningsbedrifter i Europa, mener situasjonen har forverret seg de siste to årene.

Blir ikke kvitt avfall

I høringsnotatet beskriver de situasjonen som akutt. EuRIC viser blant annet til at enkelte gjenvinningsanlegg har måttet midlertidig stenge på grunn av manglende kapasitet i forbrenningsanlegg. De ber derfor EU-kommisjonen ta initiativ til en faktabasert diskusjon om kvalitet og kvantitet på kapasitet for avfallshåndtering i Europa på kort, mellomlang og lang sikt.

LES OGSÅ: Forbereder seg på EU-krav

Utfordringen, skriver EuRIC, er at mangel på kapasitet i avfallsenergianleggene fører til at gjenvinningsanleggene ikke klarer å bli kvitt ikke-gjenvinnbart materiale fra innsamlet avfall. Dermed er de heller ikke i stand til å gjenvinne så mye som planlagt.

«Gjenvinning er nøkkelen til å avkarbonisere energikrevende næringer. Likevel klarer ikke markedene å belønne disse miljøfordelene», skriver EuRIC i sitt høringsnotat.

Markedet klarer ikke jobben alene

Organisasjonen viser til studier som har konkludert med at gjenbruk av stål som samles inn og bearbeides i Europa tilsvarer en reduksjon i CO2-utslippene tilsvarende hele den kombinerte bilparken i Frankrike, Storbritannia og Belgia. Plastgjenvinning av en million tonn plast tilsvarer CO2-utslippet fra en million biler.

LES OGSÅ: Produsentansvar og EU innledet Avfallsforum Midt-Norge

Organisasjonen peker også på behovet for markeds- og finanspolitiske instrumenter som kan bidra til økt bruk av resirkulerte råvarer, samt lovendringer som er tilpasset sirkulære materialstrømmer. EuRIC stiller seg i rekken av aktører som peker på et økt produsentansvar og at det må innføres krav og insentiver som gjør det mer attraktivt å lage sirkulære produkter og gjør det lettere for forbrukerne å velge produkter som er resirkulerbare.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!