Nyheter
Geminor topper listen over avfallseksportører fra England for andre år på rad. Foto: Geminor

Kraftig fall i avfallsimporten fra England

England eksporterer mindre avfall til Europa. Norge falt til en femteplass blant importørlandene.

Brexit-utfordringene og importbegrensninger til Nederland gjorde at eksporten av avfall fra England falt markant, sammenlignet med 2018. I fjor ble det eksportert til sammen 2,71 millioner tonn med avfall fra England til EU og EØS-landene. Det tilsvarer en totalnedgang på 14 prosent, viser tall fra UK Enviroment Agency.

29 prosent fall

Nederland er den største mottakeren av engelsk avfall. I fjor fikk nederlenderne 1,16 millioner tonn, eller 43 prosent av den totale eksporten av SRF og RDF-avfall. Sverige kommer på andreplas med sine 559000 tonn og Tyskland på tredje med 397000 tonn. Norge beholder sin femteplass som avfallsimportør, på plassen bak Danmark.
Totalt ble det importert 140000 tonn avfall til Norge fra England. Det er en nedgang på hele 29 prosent, sammenlignet med 2018.

LES OGSÅ: Er utviklingen i Nederland viktigere enn Brexit?

Ralf Schopwinkel fra Geminor.

– England utgjør det største eksportmarkedet for avfallsbrensel i Europa, men 2019 var et utfordrende marked for engelsk eksport. Dette har flere årsaker, men det viktigste er utfordringer knyttet til Brexit, de midlertidige importbegrensningene i Nederland, samt en økning i Storbritannias nasjonale behov for avfallsbrensel. Vi forventer at disse forholdene vil fortsette inn i 2020, der nederlandsk og svensk beskatning vil påvirke avfallsstrømmen fra Storbritannia, sier Chief Operatiing Officer Ralf Schopwinkel.

Størst for andre år på rad

Karmøybaserte Geminor er den største enkelteksportøren av avfall fra Storbritannia. Gjennvinningsselskapet sto for eksport av 311907 tonn, noe som tilsvarer 11,5 prosent av den totale avfallseksporten fra England. Det er andre år på rad at Geminor topper listen over avfallseksportører fra England.

LES OGSÅ: Geminor inn i Frankrike

For øyeblikket er det viktig å følge med på endringer i nasjonale markeder. Vi opprettholder forsyningene ved å bytte fra for eksempel britiske avfallsprodusenter til tyske produsenter når dette er nødvendig. Et stadig mer komplekst marked krever mer tilpasningsdyktige markedsaktører, avslutter Chief Operating Officer i Geminor, Ralf Schopwinkel

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!