Leder
«Stussen» klargjort for uttak hos Returkraft.

Yes, minister – CCS, Minister!

Politikk kan være snodig. For tre kvart år siden var vi med Klemetsrud, Norcem Brevik og daværende statssekretær i Olje- og energidepartementet, Rikard Gaarder Knutsen(Frp), på CCS-seminar med tyske industriledere i Dusseldorf. Der ble CCS-aktører etterlyst med lys og lykte. Men nå er det for mange?

Få med flere – eller ingen statlige penger!

Torbjørn Leidal, ansvarlig utgiver Avfallsbransjen.no

Budskapet fra Olje- og energidepartementets statssekretær var krystallklart:

– Den norske regjeringens ambisjon er å realisere et fullverdig demonstrasjonsprosjekt for CCS. Men denne forpliktelsen er betinget av en overbevisning om at det norske prosjektet vil fungere som katalysator for andre europeiske prosjekter og internasjonal teknologiutvikling.”

Klemetsrud og Norcem Brevik skulle med andre ord kun få penger om de rekrutterte andre med seg.

Gratulerer Klemetsrud og Norcem Brevik!

Hadde det ikke vært for engasjementet til Klemetsrud og Norcem Brevik, hadde neppe den skandinaviske CCS-Alliansen sett sitt lys. Slik sett har de de gjort jobben sin og levert. Men, nå kommer flere til – og da må Staten være på ballen.

”First mover” viktig

Hvis Staten og Northern Lights skal lykkes med å stimulere til lagring i Nordsjøen, må de kjenne sin besøkelsestid nå. Ellers kan vi fort oppleve at andre land også har tomme oljebrønner som kan fylles med karbon og skape industri. Danmark, Nederland og ikke minst UK.

Nå har Returkraft og BIR på svært kort tid rekruttert Skageraks største energigjenvinningsanlegg til samarbeidsallianse om informasjonsutveksling og å «dele på arbeidsoppgavene».

 Yes, minister – CCS, Minister

Hvis det er finnes tidspunkt for politisk handling burde det være nå. Her får Olje- og energidepartementet servert 2 millioner tonn CO2 bokstavelig talt på døren. Og hva svarer en kommunikasjonsrådgiver i departementet? – – Det er ikke en aktuell problemstilling å inkludere flere prosjekter nå.

Regjeringen bør umiddelbart inkludere flere prosjekter nå, slik at Staten får sikret at disse 2 millionene tonn Co2 havner på norsk – og ikke utenlandsk sokkel. Men, inkluderingen bør skje gjennom å gi en bærekraftig forretningsmodell for hele karbonfangstkjeden.

Forretningsmodell basert på Forurensningsloven

Forurensningsloven sier at forurenser skal betale. Forretningsmodellen for CCS bør følge dette prinsippet. Det betyr at alt avfall i Norge som sendes til forbrenning – i Norge eller utlandet – bør belegges med en avgift som finansierer karbonfangsten.

Stimulerer materialgjenvinning

En slik forretningsmodell er enkel og grei. Innføres den vil det ikke være nødvendig med langsiktige, flerårige støttetiltak i milliardklassen. Dermed slipper Staten også å forskjellsbehandle noen. Dessuten vil denne forretningsmodellen stimulere til materialgjenvinning. Her ligger Norge langt etter EUs mål og har mye å ta igjen.

Derfor Minister Tina Bru, CCS Minister!

Relaterte artikler

Biogass- og slambehandlingsanlegg, CambiTHP B2

Cambi ASA

Liftcontainere

Nordcon AS

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Berging

Viking Gjenvinning AS

REEN Control

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.