Nyheter
Olje- og energiminister Tina Bru intervjues av Torbjørn Leidal
Foto: Bjørn Vilberg

CCS-beslutning til høsten – møter Returkraft tirsdag

Det har ikke kommet noen oppdaterte kostnadsoverslag enn litt over 11 milliarder, kvalitetssikringen pågår og statsråd Tina Bru vil ikke kommentere danske Amagers påstand om investeringskostnader 2,4 milliarder lavere enn Fortum.

På tre uker har vår nye Olje- og energiminister allerede vært hos Norcem Brevik. Mandag ettermiddag sto Klemetsrud (Fortum Oslo Varme – FOV) for tur. Tirsdag treffer hun Kristiansand Næringsforening med Eydenettverket og Returkraft. Bratt læringskurve og flying start, med andre ord.

Fangstpiloten hos Klemetsrud.
Foto: Bjørn Vilberg

Best mulig grunnlag

-Jeg skal levere et best mulig grunnlag for Regjeringen å fatte beslutning på, sa Olje- og energiminister Tina Bru mandag ettermiddag på studietur hos Klemetsrud. Hun la til at ambisjonen er å levere prosjekt som har en overføringsverdi også utenfor Norges grenser. Og vi har en ambisjon om å ta en beslutning til høsten, sa Bru til pressen etter omvisningen på Klemetsrud.

Ser verdien av CCS

Regjeringen har jobbet hardt med CCS over flere år fordi vi ser verdien av CCS, sa Olje- og energiminister Tina Bru og presiserte at det var viktig at prosessen var kvalitetssikret godt og at beslutningen fattes på riktig grunnlag.

Du treffer Eydenettverket og Returkraft i ditt møte i Kristiansand i morgen. Der vil Returkraft levere deg allianse med 2 millioner tonn CO2 nærmest på døren i samarbeide med København, Malmø og Bergen. Viser ikke det behov for økonomisk bærekraftig forretningsmodell for fangstdelen, fremfor milliard-støtte, spurte Avfallsbransjen.no?

-Nå skal jeg ned dit i morgen, så da blir jeg gjort bedre kjent med prosjektet, men jeg tror det har vært ganske viktig å vise at man kan komme dit at man kan ta en beslutning og gjøre dette i stor skala. Jeg sier ikke at dette kan være en løsning for andre etterhvert, men at man har prosjekt som viser vei først. Hele poenget er jo å få ned kostnadene, få frem teknologien og lage verdikjeden for å bruke det på noe mer enn bare de to prosjektene som er aktuelle akkurat nå, svarte Tina Bru.

Danske Amager Ressourcecenter sier at de kan gjøre akkurat det samme som her men for bare 1 milliard kroner. Investeringskostnadene her (Klemetsrud) ligger på over 3 milliarder. Viser dette prosjektet her at det skulle hatt en forretningsmodell og ikke statlig støtte? Vi spurte Amager om hvordan de skulle kunne gjøre det så mye billigere. Da smilte den danske direktøren og sa det kommer kanskje an på hvem som betaler….

-Det må jeg komme tilbake på fordi det har jeg ikke noen forutsetning til å svare på her og nå, svarte Olje- og energiminister Tina Bru.

Avfallsbransjen.no fikk deretter gi statsråden en lapp med flere spørsmål som vi har full forståelse for at ikke kunne besvares på stående fot. Derimot håper vi at hun og hennes departementet har anledning til å gjøre det senere.

Avfallsbransjen.no følger saken.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!