Nyheter
Komprimert isopor. Foto: Norsirk

Avfallsdøgnet 23.03.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Samarbeid om EPS-gjenvinning

Miljøstiftelsen Zero, Vartdal Plastindustri og EPS-foreningen har gått sammen om et prosjekt for sirkulær håndtering av isopor. Samarbeidet ønsker å gjøre noe med det faktum at transport av isopor blir kostbart for mindre aktører. Sentralt i prosjektet står komprimering av EPS. Ved å knuse og komprimere isoporen kan egenvekten økes hele 40 ganger. Rådgiver og prosjektleder i Miljøstiftelsen ZERO, Sindre Østby Stub, forteller at målet med samarbeidet er å gjøre bruken og avhendingen av isopor sirkulær. – Det å lukke sirkelen kan gi store forsøplings- og klimagevinster, samtidig som vi kan bygge en materialgjenvinningsindustri i Norge og øke ressurseffektiviteten knyttet til bruk av plast, sier han.

Økt etterspørsel fra forbrenningsanlegg

Den totale avfallsmengden går ned etter en uke med tilnærmet unntakstilstand i Norge. Det skaper en etterspørsel fra forbrenningsanleggene, sier Norsk Gjenvinning. – Operativt har vi kapasitet, det er god kapasitet ved mottakene, på mellomlagring, balling av avfall samt på logistikk. Totalt sett er det lagringskapasitet i alle norske byer. Og forbrenningskapasiteten er så stor i landet at det ikke er noe problem, sier compliance manager i Norsk Gjenvinning Downstream, Cecilie Skauge. Hun forteller at forbrenningsanlegg trenger avfall for å opprettholde sin produksjon og at de derfor merker økt etterspørsel.

Stenger innsamling av grovavfall

Stavanger stenger innsamling av grovavfall. Det melder Stavanger Aftenblad. I tillegg har IVAR IKS stengt alle gjenbruksstasjoner for å unngå koronasmitte. IVAR råder sine kunder til å utsette ryddeaksjoner i hjemmet i påvente av at gjenbruksstasjonene åpner igjen. Noen av kommunene tilbyr henteordninger for avfall, men grovavfall er ikke med på den listen. Grovavfall er avfall som kjøleskap, store møbler og lignende, forklarer Audun Roalkvam fra IVAR. I tillegg har Fretex meldt at de ikke har kapasitet til å håndtere alle klærne folk ønsker å levere, og returselskapet i Stavanger ber derfor folk om å oppbevare dette hjemme enn så lenge.

Fortsetter støtte til Mongstad

Regjeringen ønsker å videreføre støtte til teknologisenteret på Mongstad utenfor Bergen. Det kommer fram i en pressemelding. Olje- og energiminister Tina Bru sier i pressemeldingen at teknologisenteret er en viktig del av satsingen på CO2-håndtering og at det bidrar sterkt til utviklingen av denne typen teknologi som et globalt klimatiltak. Avtalen går ut på at alle eiernes utgifter, inkludert statens, skal reduseres gjennom å ta inn flere eiere, øke salg av spesifikke tjenester og øke bidrag fra test-aktører. Avtalen starter i august 2020, og strekker seg ut 2023. Bru håper de har nye industrielle aktører på eiersiden allerede ved avtalestart.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!