Nyheter
Gjenvinning av papp og papir ved Franzefoss Gjenvinning AS avd. Haraldrud.
Gjenvinning av papp og papir ved Franzefoss Gjenvinning AS avd. Haraldrud.

Vil fjerne produsentansvar for returpapir

I Sverige ønsker regjeringen å fjerne produsentansvarsordningen for returpapir for å bedre medienes økonomiske vilkår. – Det er innbyggerne som må betale, sier organisasjon.

I en pressemelding sier miljø- og klimaminister i Sverige, Isabella Lövin at regjeringen har tett dialog med berørte parter, og at regjeringens vurdering er at avskaffelsen av produsentansvaret er den eneste løsningen som ikke legger kostnader på avisbransjen, skriver recyclingnet.se.

Ordningen eksistert siden 90-tallet

Selv om avisbransjen bruker mindre papir enn tidligere, er papiraviser fortsatt viktig mens bransjen omstiller seg til en mer digital hverdag.

I Sverige har produsentansvaret for papir eksistert siden 90-tallet, og ble tidligere selvfinansiert ved at prisen på resirkulert papir var høy. Avisene blir rammet når verdien på resirkulert papir synker, forteller regjeringen.

– Regjeringen er opptatt av å finne måter å styrke forholdene for uavhengig journalistikk i hele landet. Dagens situasjon er ikke bærekraftig for avisbransjen, sier kulturminister Amanda Lind.

Blir kommunenes ansvar

Uten produsentansvaret, blir det kommunenes ansvar å håndtere papiravfallet.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), en medlems- og arbeidsgiverorganisasjon for landets kommuner og regioner, er kritisk til denne løsningen.

– Uten noen avstemming med aktuelle aktører eller henvisningsprosedyre, fjerner regjeringen produsentansvaret som lenge har vært Sveriges vellykkede måte å samle inn emballasje og magasiner. Ansvaret blir raskt overført til kommunene, og innbyggerne må betale gjennom renovasjonsgebyret. Vi er sterkt kritiske til regjeringens handlinger, sier Anders Knape, styreleder for de svenske kommunene og regionene SKR, til recyclingnet.se.

Flere reagerer

Også Avfall Sverige reagerer på regjeringens ønske om å fjerne produsentansvaret. De mener vedtaket bryter med det grunnleggende miljølovprinsippet om at det er forurenser som må betale. Og at regjeringen gjør det av økonomiske årsaker, står det i en pressemelding på deres nettsider.

Der påpeker de også at regjeringens argument om at produsentansvaret var selvfinansiert, ikke stemmer.

«Data viser at dette ikke stemmer. Kommunene har tatt en stor del av kostnadene som ville blitt påført avisbransjen, som dermed har fått et billigere innsatsråstoff,» skriver de.

Handler om finans, ikke miljøet

Avfall Sverige oppfordrer regjeringen til å gjennomføre en konsekvensutredning for å finne ut nøyaktig hvor mye det vil koste å overføre kostnadene fra avisene til kommunene og deres innbyggere.

Avisene på sin side har lenge argumentert for at det er en tapsvirksomhet, men det bryr Avfall Sverige seg lite om.

«At dette sies å være en tapsvirksomhet er uten betydning. Produsentansvar eksisterer av miljømessige årsaker, det har aldri vært et krav for dem å tjene penger. Når alt kommer til alt, er det tydelig at det hele handler om finans – ikke miljøet,» skriver de.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!