Nyheter


EU: – CCU-potensial er urealistisk

En fersk rapport fra EU-kommisjonen slår beina under gjenbruk av CO2.

Klimamålet om maksimalt 1,5 graders temperaturøkning avhenger av at klimanegativitet, altså at det fjernes CO2 fra atmosfæren. Derfor er karbonfangst blant de heteste temaene innen klimapolitikken.

LES OGSÅ: Advarte mot eget forslag om CO2-avgift

Spørsmålet dreier seg ofte om hva som skal gjøres med oppsamlet CO2. En fersk rapport fra EU-kommisjonens ekspertgruppe levner lite håp for de som mener gjenbruk av CO2, såkalt CCU er veien å gå.

Ifølge Bellona.no konkluderer ekspertgruppen med at det er et «urealistisk potensial» for at produkter fra gjenbrukt CO2 skal erstatte konvensjonelle produkter.

Studien viser blant annet til at det er nødvendig å se hele livsløpet til CCU-produkter i en sammenheng. I verste fall kan CCU-produkter forårsake større klimaendringer enn det rene utslipp gjør. Årsaken er at CCU innebærer en utsettelse av utslippet. Om 50 eller 100 år kan det globale klimasystemet være mer sårbart enn i dag og da vil et utslipp gjøre større skade.

LES OGSÅ: Oljemotstand vil tvinge frem CO2-fangst

Ekspertgruppen anbefaler at CO2 må regnes som utslipp allerede i dag, selv om det fanges allerede i dag.

En annen utfordring ved CCU er behovet for strøm til å produsere CCU-produkter. Ekspertene mener det er nødvendig at energibehovet for CCU oppgis gjennom hele livsløpet, slik at det totale behovet fremkommer.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!